r e k l a m a

Partner serwisu

Wygodne legowiska zwiększają produktywność krów

Polskie mleko Porady
Data publikacji 18.05.2017r.

Krowy mleczne spędzają od 8 do 16 godzin leżąc, dlatego tak bardzo ważna jest odpowiednia jakość legowisk. Ich powierzchnia w różnoraki bowiem sposób wpływa na występowanie chorób kończyn, racic oraz gruczołu mlekowego.

Dwa niezależne badania wykazały, że przepływ krwi w wymieniu u krów leżących, w porównaniu do stojących zwiększa się o 24–28%, co oczywiście sprzyja wyższej wydajności mlecznej oraz wpływa na lepsze dostarczanie składników odżywczych do wymienia.

r e k l a m a

Udowodniono, że krowy spędzają więcej czasu leżąc na powierzchniach miękkich. Czas leżenia skraca się, gdy krowy zmuszone są do przebywania na powierzchniach twardych, szczególnie na betonie. Ciekawe badania przeprowadzono także w oborach uwięziowych. Porównywano czas leżenia i urazowość kończyn u krów utrzymywanych na miękkich matach gumowych, pokrytych niewielką ilością słomy oraz u trzymanych na betonie. Krowy na gumowych matach miały krótsze okresy leżenia, lecz kładły się na legowisku częściej niż krowy trzymane na betonie, co sprawiło, że miały dłuższy całkowity czas leżenia. Nie wykazywały również problemów przy zmianie pozycji z leżącej na stojącą i odwrotnie. Krowy na stanowiskach betonowych skracają czas leżenia o 1,8 godziny dziennie w porównaniu do zwierząt leżących na materacach. Na betonie leżą średnio 10,4 godz., podczas gdy na materacach około 12,2 godziny. Na betonie krowy mniej chętnie wstają i mają dłuższe okresy leżenia, gdyż obawiają sią bólu podczas zamiany pozycji.



  • Krowy spędzają więcej czasu leżąc na powierzchniach miękkich. Wielu hodowców jako ściółkę ceni sobie piasek, który  dostosowuje się do kształtu zwierząt, zapewniając im tym samym komfort leżenia. Ma też tę zaletę, że dobrze amortyzuje ciężar, gdy krowa kładzie się i wstaje, co mniej obciąża stawy skokowe


Mając więc na względzie wszystkie wyniki powyższych badań, przy projektowaniu lub modernizowaniu obory warto brać pod uwagę szereg czynników wpływających na dobrostan krów. Pozwoli nam to uniknąć wielu zdrowotnych problemów w stadzie.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody