r e k l a m a

Partner serwisu

Do 18 kg mleka z pastwiska

Polskie mleko
Data publikacji 15.06.2015r.

W wyniku całkowitego braku lub ograniczonej ilości opadów, co możemy obecnie zaobserwować, ilość zielonki pastwiskowej jest z reguły niewystarczająca.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wyjątek może stanowić pastwisko nawadniane lub położone w rejonie, gdzie ilość opadów jest dostateczna. Zatem w naszych warunkach wypas krów predysponowanych do wysokiej produkcji mleka jest nieefektywny.

Pastwiskiem charakteryzującym się wysoką wartością pokarmową, można w pełni pokryć potrzeby pokarmowe krowy produkującej nie więcej niż 18 kg mleka dziennie. Przy wyższej wydajności trzeba dokarmiać krowy innymi paszami. Na wielu farmach w USA i Nowej Zelandii na bardzo dobrych pastwiskach z porostem złożonym z traw i roślin motylkowatych stosuje się kombinowany system żywienia, polegający na podawaniu pełnoporcjowej mieszanki TMR o odpowiednim składzie z wozu paszowego w ilości pokrywającej 50% zapotrzebowania krowy na suchą masę, zaś pozostałe 50% suchej masy krowy pobierają na pastwisku. System taki umożliwia pokrycie potrzeb pokarmowych krów charakteryzujących się produkcją mleka w szczycie laktacji w granicach 30–40 kg na dobę (8500–10 000 kg mleka od krowy rocznie). Krowom produkującym w szczycie laktacji 20–30 kg mleka na dobę (7500–8500 kg w ciągu roku) wystarczy podać 30% suchej masy w postaci mieszanki z wozu paszowego, zaś dla krowy o wydajności 15–20 kg mleka na dobę – około 10%, zaś pozostałe 90% może pochodzić z pastwiska.

Przy wypasaniu krów na pastwisku, ważnym aspektem jest odległość pastwiska od obory. Krowy dojne wypasane na pastwisku oddalonym od gospodarstwa więcej niż o 1 km pobierają około 10% więcej paszy, ale mimo to zmniejszają wydajność mleka. Aby ograniczyć przepędzanie krów można je utrzymywać na pastwisku przez całą dobę i tam doić, jednakże takie postępowanie nie zapewnia wymaganych warunków sanitarnych do pozyskiwania i schładzania mleka. 

Andrzej Rutkowski

 

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody