Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatek biotyny wzmocni racice krów

Dodatek biotyny wzmocni racice krów
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 20.02.2020r.

Biotyna jest witaminą niezbędną do wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Jest również bardzo ważna dla spoistości rogu oraz odporności na działanie czynników zewnętrznych, takich jak woda czy gnojowica.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak biotyna działa na racice?

I właśnie dlatego biotyna, z uwagi na jej korzystny wpływ na stan zdrowia racic, wzbudza duże zainteresowanie. Korzystny wpływ biotyny wynika prawdopodobnie ze wzrostu zawartości tłuszczu w rogu racicowym, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia ilości wody i zwiększenia jego twardości. Zjawisko to potwierdzają badania, w których podawanie krowom biotyny spowodowało wzrost zawartości tłuszczu w rogu podeszwy z 23,8 do 32,2 mg/g. Stosowanie dodatku biotyny ogranicza występowanie zaburzeń linii białej racicy, zmniejsza częstotliwość wrzodów i krwawień podeszwy, zapalenia skóry palców oraz erozji piętki. Jest tylko jedno ale. Na efekty stosowania dodatku biotyny na poprawę rogu racicowego trzeba poczekać nawet kilka miesięcy.

Wysokowydajne krowy potrzebują więcej biotyny

Biotyna zawarta w paszach i wytwarzana w wyniku syntezy mikrobiologicznej w żwaczu zaspakaja na ogół potrzeby pokarmowe krów. Zapotrzebowanie na nią wrasta, gdy zwiększa się wydajność mleka np. na początku laktacji, przy jednoczesnym braku apetytu. W tym okresie możemy mieć kłopoty z niedoborem biotyny. Ponadto, w warunkach obniżonego pH żwacza zmniejsza się nawet 2–3 krotnie ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe. Bardzo często niższe stężenie biotyny we krwi niż sztuki zdrowe mają krowy z kulawizną.


Najlepszych efektów poprawy rogu racicowego można spodziewać się podając biotynę krowom wysoko wydajnym, które żywione są dawkami z dużym udziałem pasz treściwych
  • Najlepszych efektów poprawy rogu racicowego można spodziewać się podając biotynę krowom wysoko wydajnym, które żywione są dawkami z dużym udziałem pasz treściwych
Zalecana, optymalna dawka biotyny wynosi 20 mg dziennie. Badania udowodniły bowiem, że podawanie zwiększonej np. do 40 mg dawki nie przynosi już wymiernych korzyści.
Uzupełnianie dawek pokarmowych w biotynę odbywa się głównie poprzez skarmianie premiksów i mieszanek mineralno-witaminowych, dlatego przed zakupem warto przeczytać skład mieszanki oraz jej dawkowanie, biotyna jest jedną z najdroższych witamin. Znaczne ilości biotyny znajdują się w dodatkach białkowych, wywarze zbożowym, melasie oraz młócie browarnianym.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody