r e k l a m a

Partner serwisu

Dój wpływa na produkcję

Polskie mleko
Data publikacji 10.03.2015r.

Wydajność mleczna stada spędza sen z powiek niejednemu hodowcy.  Wiemy, że na produkcję mleka wpływ mają przede wszystkim takie czynniki, jak żywienie krów, warunki utrzymania, stan fizjologiczny i zdrowotny zwierząt oraz predyspozycje rasowe. Co możemy zrobić, aby zwiększyć produkcję mleka?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Uczelnie i instytuty rolnicze od lat głowią się nad odpowiedzią na to pytanie. Wielu badaczy wskazuje na istotne znaczenie częstości doju. W Polsce dominuje dój dwukrotny, tymczasem okazuję się, że dojenie trzykrotne istotnie zwiększa wydajność mleczną. Oczywiście w planowaniu obsługi zwierząt należy brać pod uwagę również koszty robocizny, jednak warto wykonać kalkulację i sprawdzić, czy trzykrotny dój będzie dla nas korzystny. Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że wskutek zwiększenia częstotliwości doju można uzyskać wzrost wydajności mleka od 5 do nawet 30% przy zachowaniu podobnego poziomu tłuszczu i białka. Taka zmiana zapewne zrekompensuje wyższe koszty obsługi. 

Na produkcję mleka, a w szczególności jego wartość cytologiczną, korzystnie wpływa także odpowiednie zaplanowanie czynności przedudojowych. Aby ograniczyć ryzyko zarażenia drobnoustrojami środowiskowymi dobrze jest stosować predipping, czyli dezynfekcję przeddojową strzyków. Wykonuje się ją podobnie, jak podojowy dipping, używając tych samych preparatów, jednak w niższym stężeniu. Po zanużeniu strzyków, środek powinien zostać w kontakcie ze skórą wymienia przez 15–30 sekund. Dzięki temu prostemu zabiegowi udaje się ograniczyć infekcje wywołane przez bakterie coli nawet o połowę. Spada także częstość zachorowań na mastitis. Warto jednak co jakiś czas (średnio dwa razy w roku) zmieniać preparaty do kąpieli strzyków, gdyż bakterie potrafią się uodparniać na konkretną substancję. Należy również pamiętać o odpowiednim doborze preparatu. Sebastian Smulski z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach, odradza stosowanie środków własnego wyrobu. Przestrzega on, by kupować preparaty zbadane, dopuszczone do obrotu i przeznaczone do dezynfekcji strzyków, gdyż tylko to gwarantuje skuteczność zabiegu.

 

Klara Piotrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody