StoryEditorŻywienie krów

Efektywne żywienie krów zależy od mikroorganizmów w żwaczu

29.05.2019., 15:05h
Proces trawienia u bydła zależy przede wszystkim od ilości i jakości bakterii oraz pierwotniaków bytujących w żwaczu. Stanowią one około 15% objętości płynu żwaczowego i dlatego też efektywność żywienia krów zależy od tego, jakie warunki zapewnimy dla rozwoju tych mikroorganizmów.

Ile mikroorganizmów, takie trawienie

Przyjmuje się, że w 1 ml płynu żwaczowego znajduje się od 14 do 25 miliardów bakterii. Znacznie mniej bakterii jest w stałej frakcji żwacza, w której gromadzą się liczne pierwotniaki. Skład drobnoustrojów żwacza zależy od wieku zwierzęcia, pH treści żwacza, rodzaju paszy, częstotliwości karmienia, fizjologicznego stanu organizmu – ciąża i laktacja.
Bakterie trawią głównie węglowodany (włącznie z celulozą), tłuszcze i białka. Wykorzystanie znajomości składu i liczby bakterii w żwaczu do oceny trawienia poszczególnych pasz nie jest możliwe z uwagi na to, że wiele gatunków może jednocześnie trawić różne substancje i wytwarzać różne produkty końcowe. Beztlenowe warunki w treści żwacza sprawiają, że wszystkie bakterie wykazują zdolności fermentacyjne. W procesie tym następuje glikolityczny rozkład cukrów prostych, gdzie końcowym produktem są przede wszystkim lotne kwasy tłuszczowe. W żwaczu przeżuwaczy rozkładane są także ksylany, pektyny, fruktany i inne wielocukry.

Mikroorganizmy w żwaczu są od siebie zależne

Stopień współdziałania i współzależności bakterii żwaczowych jest bardzo duży.

Ubytek liczby jednego gatunku bakterii jest kompensowany przez wzrost liczby innych. I tak, po podaniu łatwo strawnych węglowodanów obserwuje się zmniejszenie o około 50% liczby streptokoków, przy wzroście innych bakterii i wymoczków. Już po 6 godzinach od karmienia następuje ponowne, duże namnażanie streptokoków. W kolejnych kilku godzinach ich liczba obniża się do stanu wyjściowego, ponieważ zmniejsza się liczba bakterii celulolitycznych, natomiast wzrasta liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus.
Stałe warunki panujące w żwaczu regulowane są między innymi przez ciągłe przeżuwanie niestrawionych resztek pokarmowych, których część zwracana jest do jamy ustnej. Stały odczyn pH żwacza zapewnia produkcja śliny buforująca jego odczyn. 
Stabilizację mikroflory gwarantują pasze objętościowe
  • Stabilizację mikroflory gwarantują pasze objętościowe
      

Zaburzenia mikroflory żwacza są niebezpieczne dla krów

Duże zmiany w składzie drobnoustrojów wywołują łatwo strawne węglowodany, co może doprowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych żwacza i całego organizmu. Znaczna liczba bakterii żyje bezpośrednio na komórkach błony śluzowej, dostarczając bezpośrednio produkty dla zwierzęcia. Bakterie te usuwają obumarłe komórki nabłonka, rozkładają mocznik i chronią beztlenowe środowisko żwacza przed dostarczanym z krwią tlenem.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 06:14