StoryEditorRynki

Fonterra - drożeje OMP i sproszkowana maślanka

11.01.2022., 10:01h
Pierwszy tydzień nowego, 2022 roku, rozpoczął się bardzo dynamicznie. Świadczy o tym zainteresowanie surowcami oraz półsurowcami mleczarskimi, których wartości, po okresie świątecznym, zaczęły powoli wracać do poziomów notowanych na początku grudnia 2021.

Fonterra rozpoczęła 2022 rok na plusie

4 stycznia indeks cen wzrósł o 0,3%, sprzedano 30,7 tys. t produktów mlecznych, w tym najwięcej pełnego mleka w proszku.

Najwyższy wzrost ceny odnotował cheddar, który zdrożał o 4,9% do 5487 dolarów/t. Odtłuszczone mleko w proszku oraz sproszkowana maślanka zyskały na wartości 1%. OMP zdrożało do 3773 dolarów/t, a maślanka do 3654 dolarów/t.

Drożeje masło, tanieje bezwodny tłuszcz mleczny

Siódmą aukcję z rzędu drożeje masło, aczkolwiek dynamika wzrostu na ostatnich aukcjach wyraźnie wyhamowała. 4 stycznia masło zyskało na wartości 0,3% i sprzedano je za 5868 dolarów/t. Pełne mleko w proszku, którego cena na ostatniej aukcji poszybowała w dół, nie odrobiło straty i sprzedano je za taką samą cenę, co 21 grudnia ub. r., czyli 3866 dolarów/t.

Bezwodny tłuszcz mleczny staniał o 0,7% do 6668 dolarów/t a laktoza i serwatka w proszku nie były oferowane na tej aukcji.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. kwiecień 2024 17:34