r e k l a m a

Partner serwisu

Gronkowiec to trudny przeciwnik

Polskie mleko
Data publikacji 03.06.2017r.

Dzięki systematycznemu stosowaniu prewencji i profilaktyki, w wielu mlecznych gospodarstwach udało się w znacznym stopniu ograniczyć środowiskowe zapalenie wymion, wywołane przez patogeny środowiskowe, szczególnie przez paciorkowce – Streptococcus agalactiae i Streptococcus dysgalactiae. Bakterie te są wysoce zakaźne i przenoszą się z krowy na krowę przede wszystkim podczas i po doju. Ale…

Znacznie jednak groźniejszym drobnoustrojem wywołującym środowiskowe zapalenie wymienia jest gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus i Staphylococcus uberis), pałeczki typu coli oraz inne bakterie należące do rodziny Enterobacteriacese. Patogeny obecne w zanieczyszczonych korytarzach i legowiskach bardzo szybko się namnażają , co sprzyja dalszym infekcjom. Im silniejszy jest napór ze strony zarazków i dłuższy czas ich kontaktu z kanałem strzykowym, tym większe prawdopodobieństwo wniknięcia do wymienia. Szczególnie narażone są krowy, które kładą się bezpośrednio po doju, gdy kanał strzykowy nie jest jeszcze zamknięty.

r e k l a m a

Gronkowiec bardzo łatwo przenosi się z krowy na krowę. Od innych drobnoustrojów wyróżniają go szczególnie trzy niekorzystne cechy:

  1. powoduje gwałtowne zwiększenie liczby komórek somatycznych w całym stadzie,
  2. prawie niewidoczne są kłaczkowate zmiany w mleku,
  3. wskaźnik wyleczeń po zastosowaniu antybiotyków w okresie laktacji wynosi tylko 30%.
  4. Przy tym schorzeniu w tkance gruczołowej wymienia, bakterie tworzą ogniska zapalne, do których trudno jest dotrzeć antybiotykom i często następuje wysiew drobnoustrojów do środowiska przebywania krów.

Pierwszą linią obrony gruczołu mlekowego przed infekcją jest kanał strzykowy, który stanowią biologiczną i fizyczną barierę zapobiegającą wnikaniu bakterii do zatoki strzykowej, a następnie ich rozprzestrzenianiu w przewodach mlecznych. W największym stopniu do wnętrza wymienia wnikają bakterie osadzone na keratynie kanału i tylko dipping strzyków, zarówno przeddojowy jak i podojowy, przeprowadzony za pomocą skutecznego środka, ogranicza infekcję.

r e k l a m a

U jałówek zakażonych przed porodem, ryzyko klinicznej postaci mastitis po wycieleniu jest nawet 4 razy większe w porównaniu ze zwierzętami wolnymi od zakażenia

Streptococcus agalactiae oraz inne bakterie zakaźne mają dużą zdolność przylegania do tkanek pokrywających wnętrze gruczołu mlekowego. Wydzielając toksyny powodują uszkodzenia nabłonka wydzielniczego, prowadząc od obrzęków i śmierci komórek produkujących mleko. Bakteria ta pierwotnie zakaża system przewodów mlekonośnych dolnej części ćwiartki i następnie rozprzestrzenia się po całej tkance gruczołu.

Bardzo groźne są także infekcje wywołane przez Escherichia coli, które bardzo szybko prowadzą do wysokiego wzrostu liczby komórek somatycznych (nawet do 100 mln w 1 ml).

Escherichia coli należy do patogenów środowiskowych i wywołuje zapalenie gruczołu mlekowego, które ze względu na charakterystyczny, ostry przebieg, określa się mianem colimastitis. Do zakażeń dochodzi najczęściej na początku oraz pod koniec okresu zasuszenia oraz w trakcie porodu, natomiast rozwój schorzenia występuje w pierwszych 6 tygodniach laktacji.

Ostre formy colimastitis  występują znacznie częściej w miesiącach letnich, podczas upałów

Wielu producentów mleka nie wykazuje się specjalną troską o wymię odchowywanych jałówek. Głównie dlatego, że panuje powszechna opinia, iż gruczoł mlekowy jałówek jest wolny od infekcji i na ogół zdrowy. a przecież w okolicy kanału strzykowego jałówek, utrzymywanych na przykład w niehigienicznych warunkach, znajdują się drobnoustroje mogące wywoływać poważne infekcje. Są to gronkowce koagulazoujemne, a także paciorkowce środowiskowe oraz Escherichia coli. W okresie okołoporodowym dochodzi do ich namnażania i powstania stanów zapalnych. Pamiętajmy zatem, że odpowiednio przygotowane do pierwszej laktacji wymię, z pewnością odpłaci nam zdrowiem w kolejnych latach użytkowania. Powstawaniu zapaleń sprzyja również podawanie mleka od krów chorych na mastitis cieliczkom przeznaczonym na remont stada, wzajemne ssanie się cieliczek i jałówek w czasie odchowu. Źródłem zakażenia wymienia jałówek gronkowcem złocistym jest zakażone mleko podawane cieliczkom, czy też zakażona skóra zwierząt. Okazuje się, że wpływ może mieć również genetyczna podatność przekazywana przez buhaja. O występowaniu zapalenia wymienia u jałówki, hodowcy dowiadują się najczęsciej po rozpoczęciu pierwszej laktacji, gdy schorzenie ma już formę przewlekłą, z charakterystycznymi dla niej bliznowatymi zmianami w tkance gruczołowej.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody