r e k l a m a

Partner serwisu

Hipokalcemia to jedna z najkosztowniejszych chorób u krów. Jak jej zapobiegać?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 09.11.2020r.

Hipokalcemia jest jedną z najkosztowniejszych chorób metabolicznych krów mlecznych i dotyka w największym stopniu zwierzęta wysokomleczne, bardzo wydajne i wartościowe. Schorzenie to obniża odporność, pogarsza wskaźniki płodności, zwiększa ryzyko przemieszczania i skrętu trawieńca. Ponadto opóźnia inwolucje macicy i obniża kurczliwość zwieraczy strzykowych, a w ostrej formie wywołuje porażenia poporodowe. Charakteryzuje się znacznym spadkiem poziomu wapnia we krwi.

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jak dochodzi do rozwoju hipokalcemii u krowy?

Najczęściej hipokalcemia jest wynikiem błędów w żywieniu mineralnym, zwłaszcza w okresie zasuszenia i na początku laktacji. Z licznych badań wynika, że zagrożenie hipokalcemią występuje najczęściej w pierwszej dobie po wycieleniu. Jak wynika z wielu badań w tym zakresie, wypas krów na pastwiskach skutkuje bardziej alkaliczną krwią, co stwarza niekorzystne warunki dla dostępności Ca w ciele i zwiększa występowanie gorączki mlecznej. Z kolei skarmianie sianem i ograniczenie dostępu do paszy zielonej wywołuje kwasicę, która sprzyja mobilizacji Ca z kości. Bardziej narażone są krowy otłuszczone. Najniższy poziom wapnia jest notowany w pierwszej dobie po porodzie. Jeżeli jest niższy niż 1,4 mmol/ dcm3 – mamy do czynienia z postacią kliniczną, a w przypadku 1,4–2,0 mmol/dcm3 z postacią subkliniczną. Prawidłowy poziom Ca powyżej siódmego dnia laktacji wynosi 2–2,5 mmol/dcm3. Badania wykazały, że hipokalcemia w znacznym stopniu obniża odporność krów oraz umożliwia wnikanie patogenów do organizmów. Obniżenie poziomu Ca we krwi ogranicza pobranie suchej masy.

Postać kliniczna hipokalcemii może wywoływać porażenie poporodowe w 5–10% procentach krów i najczęściej powstaje po kilku godzinach lub dniach po porodzie:
Objawami są:
  • drżenie mięśni i zanik przeżuwania,
  • chwiejny chód,
  • senność i ociężałość oraz utrata apetytu,
  • kładzenie się na boku i wyginanie szyi na kształt litery S,
  • zatrzymanie produkcji mleka i oddawanie kału i moczu „pod siebie”.

Które krowy są najbardziej podatne na rozwój hipokalcemii?

r e k l a m a

Choroba najczęściej dotyczy starszych krów, u których zdolność mobilizacji rezerw wapnia jest mniejsza niż u pierwiastek. Za uwalnianie Ca z kości odpowiada parathormon (PTH), który produkowany jest przez przytarczyce.
Najważniejszymi przyczynami hipokalcemii są: nadmiar potasu przy niedobrze magnezu oraz wysokie pH krwi na 3 tygodnie przed wycieleniem. W praktyce najskuteczniejszym sposobem walki z hipokalcemią jest używanie siarczanu magnezu. Stężenie rozpuszczalnego magnezu w żwaczu zależy od koncentracji tego pierwiastka w dawce pokarmowej. Jego wchłanianie maleje wraz ze wzrostem pH żwacza oraz zawartością potasu w dawce.
Jeżeli poziom siarczanu magnezu jest zbyt niski, należy wprowadzić sole anionowe (gorzkie), w składzie których oprócz siarczanu magnezu jest chlorek wapnia. Wówczas równowaga anionowo-kationowa (DCAD) w dawce powinna wynosić – 100 mEq/ w 1 kg s.m. Skuteczną profilaktyką hipokalcemii w zasuszeniu jest również ograniczenie koncentracji Ca poniżej 0,35% s.m. W przypadku sodu zalecana zawartość wynosi 0,12–0,15% s.m., a fosforu 0,3–0,6% s.m. Wypas na pastwiskach skutkuje bardziej alkaliczną krwią, co stwarza niekorzystne warunki dla dostępności Ca w ciele i zwiększa występowanie gorączki mlecznej. Z kolei skarmienie sianem i ograniczenie dostępu do paszy zielonej wywołuje kwasicę, która sprzyja mobilizacji Ca z kości. Bardziej narażone są krowy tłuste. Gorzej karmione krowy zapadają na gorączkę mleczną na kilka dni przed wycieleniem. Chore krowy nie powinny przebywać na pastwisku, szczególnie w zimną i deszczową pogodę.


  • Najważniejszymi przyczynami hipokalcemii są: nadmiar potasu przy niedobrze magnezu oraz wysokie pH krwi na 3 tygodnie przed wycieleniem
Prof. dr hab. Adam Traczykowski
mgr Agata Zawiślak
Zdjęcia: Archiwum

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody