r e k l a m a

Partner serwisu

IV Narodowy Dzień Mlecznej Fermy w Kietrzu

Polskie mleko Wiadomości z branży
Data publikacji 17.09.2019r.

6 września br. do Kombinatu Rolnego w Kietrzu, a ściślej – na Fermę Krów Langowo – zjechały tłumy gości. Tego dnia, w jednej z największych mlecznych ferm w kraju, odbyła się czwarta edycja Narodowego Dnia Mlecznej Fermy, organizowanego przez firmę InCoventus Group. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym uznaniem hodowców bydła zarówno z całego kraju, jak i specjalistów oraz firm z branży mleczarskiej.

I trudno się dziwić, gdyż organizatorzy dokładają wszelkich starań, by to – skierowane do hodowców bydła – szkoleniowe spotkanie było jak najbardziej merytoryczne i ciekawe. Prezentacja rozwiązań wpływających na poprawę efektywności mlecznych gospodarstw, wydajności utrzymywanych w nim stad oraz jakości produkowanego mleka, przy zachowaniu dobrego zdrowia zwierząt, to najważniejsze założenia przyświecające organizacji tego wydarzenia.

r e k l a m a

Co czekało na uczestników Narodowego Dnia Mlecznej Fermy w Kietrzu?

11 praktycznych prelekcji wygłaszanych przez najlepszych specjalistów z branży, w specjalnie przygotowanym namiocie. Podczas trzygodzinnej konferencji poruszane były różnorakie tematy, jak:

r e k l a m a

  • innowacje w zakresie zbioru wysokiej jakości kiszonki,
  • sposoby poprawy jakości kiszonek,
  • stosowanie bolusów jako element profilaktyki chorób metabolicznych,
  • biologiczne wsparcie wysokiej produkcji mleka,
  • komfortowe i higieniczne legowiska oraz wiele innych.

Niezwykle ciekawym punktem całodniowego spotkania na fermie w Langowie była prezentacja wozów paszowych: samojezdnych Triolet i RMH oraz zaczepianych firm Blattin i Faresin, połączona z porównaniem wykonanych przez nie TMR-ów, które przeprowadził dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny. Prezentacja maszyn, badanie wykonanej przez nie mieszaniny na sitach pensylwańskich i omówienie wyników wraz z praktycznymi wskazówkami i zaleceniami dr. Lacha, przyciągnęły duże grono zainteresowanych hodowców.

Oczywiście nie było też chyba nikogo kto zrezygnowałby ze zwiedzania fermy krów Langowo, która budowana praktycznie od zera i oddana została do użytku w ubiegłym roku. W jakich warunkach produkowane jest obecnie mleko w tej nowoczesnej fermie, jakie rozwiązania technologiczne tu zastosowano i jak przebiega hodowla wysokowydajnych krów przeczytać będą mogli państwo w najbliższym wydaniu dwumiesięcznika Elita. Warto jednak wspomnieć, że ferma Langowo składa się z kompleksu budynków, w tym dwóch nowoczesnych obór dla krów, dojonych na hali karuzelowej firmy Fullwood, na 60 stanowisk z obsługą zewnętrzną. Łącznie utrzymywanych jest tutaj 3000 sztuk bydła, w tym 1400 krów mlecznych, o średniej wydajności przekraczającej 10 300 kg mleka. W całym kombinacie, w trzech odrębnych fermach utrzymywanych jest około 9000 sztuk bydła, z czego 3700 to krowy dojne. Roczna produkcja mleka na poziomie 38 milionów litrów trafia do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowej i do firmy Danone.

Nie było chyba hodowcy, na którym – podczas zwiedzania – nowoczesna ferma w Langowie nie wywarłaby wrażenia

  • Nie było chyba hodowcy, na którym – podczas zwiedzania – nowoczesna ferma w Langowie nie wywarłaby wrażenia

Polowy pokaz pracy sieczkarni do kukurydzy

  • Polowy pokaz pracy sieczkarni do kukurydzy
Tłoczno było zarówno na prelekcjach zorganizowanych w specjalnym namiocie...
  • Tłoczno było zarówno na prelekcjach zorganizowanych w specjalnym namiocie...
...jak i podczas prezentacji wozów paszowych oraz porównania wykonanych przez nie TMR-ów, które poprowadził dr Zbigniew Lach
  • ...jak i podczas prezentacji wozów paszowych oraz porównania wykonanych przez nie TMR-ów, które poprowadził dr Zbigniew Lach


Wiedza o produkcji mleka od najlepszych

Podczas zwiedzania fermy hodowcy pytali oprowadzających zootechników dosłownie o wszystko. Jak bowiem nie skorzystać z okazji, by dowiedzieć się jak hodują i jak produkują mleko najlepsi. A że produkcja zaczyna się na polu, stąd też hodowcy spotkania mieli możliwość porównać na poletkach doświadczalnych aż 50 odmian kukurydzy na kiszonkę od najlepszych producentów. Do jednej z ostatnich atrakcji należał pokaz pracy maszyn do zbioru kukurydzy na kiszonkę.

Na pytania o szanse i zagrożenia dla polskiego mleczarstwa z perspektywy hodowcy, przetwórcy oraz związku hodowców odpowiadali na konferencji prasowej (od prawej): Waldemar Gacek – wiceprezes zarządu w OSM Włoszczowa, Mariusz Sikora – prezes zarządu Kombinat Rolny Kietrz oraz Teresa Kurowska – dyrektor Biura Okręgowego Związku Hodowców Bydła  w Opolu
  • Na pytania o szanse i zagrożenia dla polskiego mleczarstwa z perspektywy hodowcy, przetwórcy oraz związku hodowców odpowiadali na konferencji prasowej (od prawej): Waldemar Gacek – wiceprezes zarządu w OSM Włoszczowa, Mariusz Sikora – prezes zarządu Kombinat Rolny Kietrz oraz Teresa Kurowska – dyrektor Biura Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu
Podczas IV Narodowego Dnia Mlecznej Fermy odbyła się także konferencja prasowa, w której udział wzięli: Waldemar Gacek – wiceprezes zarządu w OSM Włoszczowa), Mariusz Sikora – prezes zarządu Kombinat Rolny Kietrz oraz Teresa Kurowska – dyrektor Biura Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu. Głównymi tematami konferencji była aktualna sytuacja na polskim i światowym rynku mleka oraz aktualne problemy, z jakimi borykają się hodowcy oraz mleczarnie. Dzień pełen wrażeń zakończyła wspólna kolacja, połączona z coroczną ceremonią wręczenia nagród dla hodowców bydła mlecznego oraz ogłoszeniem wyników konkursu „Kukurydziane Trofeum”. Zwyciężczynią konkursu została Paulina Głogiewicz.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody