Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak bardzo wóz paszowy zwiększa wydajność krów mlecznych?

Józef Nuckowski
Kategoria: Polskie mleko
Jak bardzo wóz paszowy zwiększa wydajność krów mlecznych?
Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 26.11.2021r.

Mateusz Wojdat jeszcze do niedawna w żywieniu krów mlecznych radził sobie bez wozu paszowego. Zmianę – jak to często bywa – zapoczątkowały testy paszowozu, które odmieniły zadawanie pasz w gospodarstwie. Zakup tej maszyny nie tylko usprawnił prace, ale przede wszystkim pomógł w zwiększeniu wydajności stada.

r e k l a m a

Budowa obory była najlepszym rozwiązaniem

Do 2019 roku państwo Wojdatowie utrzymywali bydło w oborze z lat 80., która nie tylko była już za mała, ale i obsługa zwierząt była bardzo utrudniona.

Mieliśmy tam wprawdzie wyciąg do obornika, ale korytarze paszowe były wąskie i zlokalizowane przy ścianach, więc pasze musieliśmy donosić w koszykach. Dój odbywał się za pomocą dojarki konwiowej i trzeba było ręcznie nosić mleko do zbiornika. Planowaliśmy założenie przewodówki, ale ostatecznie zdecydowaliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie wybudowanie nowego pomieszczenia dla krów – mówi Mateusz Wojdat.

Tak więc hodowcy rozpoczęli budowę nowej obory, którą zasiedlili w lipcu 2019 roku.

Początkowo chcieliśmy dobudować do garażu niewielką część na krowy, ale ostatecznie wybudowaliśmy oborę o długości 36 m. Zatrudniony murarz postawił ściany, a większość pozostałych prac wykonaliśmy razem z braćmi. Przy oborze zaplanowaliśmy boczne skrzydło do przechowywania zboża. Ostatecznie zrobiliśmy 8 dodatkowych stanowisk, w których utrzymywane są opasy – mówi hodowca.

Budowa nowej obory pozwoliła na usprawnienie doju i zadawania pasz
  • Budowa nowej obory pozwoliła na usprawnienie doju i zadawania pasz
Pan Mateusz wspólnie z braćmi wybudował oborę w oparciu o własne środki
  • Pan Mateusz wspólnie z braćmi wybudował oborę w oparciu o własne środki

Wóz paszowy zmienił wszystko

W nowym obiekcie – o wymiarach 15x36 m – znajduje się 55 stanowisk ścielonych słomą. Obornik usuwany jest ładowarką teleskopową, a krowy dojone są dojarką przewodową na 6 aparatów udojowych.

Jeszcze przed powstaniem nowego budynku testowaliśmy wóz paszowy. Mój ojciec, już po kilku dniach jego pracy stwierdził, że nie chce wracać do ręcznego zadawania pasz. Tak więc ostatecznie zakupiliśmy wóz Alimamix Evolution 12 TWIN z dwoma ślimakami pionowymi o pojemności 12 m3, wychodząc z założenia, że w związku z ciągłym powiększaniem stada trzeba zainwestować w większą maszynę – mówi gospodarz.

Już podczas testów hodowcy przekonali się o zaletach wozu paszowego
  • Już podczas testów hodowcy przekonali się o zaletach wozu paszowego
W skład miksu wchodzi: sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy, mieszanka treściwa składająca się z pszenżyta, owsa i jęczmienia oraz śruta rzepakowa, koncentrat białkowy, drożdże i witaminy. Ponadto, krowy – dwa razy dziennie – premiowane są paszą treściwą zadawaną z ręki. Jej maksymalna dzienna dawka wynosi 6 kg na sztukę. Sztuki do 100. dnia laktacji otrzymują także korektor energetyczny, maksymalnie do 3 kg na sztukę.

Bez oceny trudniej jest prowadzić hodowlę

Minął rok odkąd hodowcy zdecydowali się objąć stado oceną użytkowości mlecznej.

Wcześniej jakoś radziliśmy sobie bez tej usługi, ale już po otrzymaniu pierwszych tabulogramów stwierdziliśmy, że bez oceny trudniej jest prowadzić hodowlę. Dodatkowo nasza spółdzielnia dopłaca do oceny, więc dlaczego mielibyśmy z niej nie korzystać. Przed wprowadzeniem oceny sądziliśmy, że wydajność naszego stada jest na przyzwoitym poziomie. Okazało się jednak, że było to zaledwie 6,5 tys. kg, zaczęliśmy więc stopniowo nad nią pracować. Dobrze wymieszana dawka skomponowana w oparciu o wyniki z oceny sprawiły, że praktycznie przez rok wydajność wzrosła do 8 tys. kg i mamy nadzieję, że osiągniemy jeszcze wyższy poziom – mówi Mateusz Wojdat.

Mateusz Wojdat cały czas sukcesywnie wymienia maszyny i urządzenia w gospodarstwie. W miarę możliwości wykorzystuje w tym celu dostępne dofinansowania, ale często decyduje się na zakup używanego sprzętu.

W 2019 roku skorzystałem z premii dla młodego rolnika, za którą kupiliśmy dojarkę przewodową DeLaval, rozsiewacz do nawozów Amazone o pojemności 900 l i silos na zboże BIN o pojemności 30 t. Niedawno kupiłem kilka używanych maszyn marki Pottinger takich jak: przyczepa samozbierająca o pojemności 32 m3, zgrabiarka 2-karuzelowa o szerokości roboczej 6,5 m oraz kosiarka dyskowa o szerokości roboczej 3,5 m. Najnowszym zakupem jest rozrzutnik obornika o ładowności 10 t. W celu realizacji tej inwestycji skorzystałem z pożyczki z funduszu hodowli i skupu w naszej spółdzielni. W przyszłym roku chcielibyśmy wybudować silosy do sporządzania kiszonek – mówi pan Mateusz.

Mateusz Wojdat prowadzi blisko 100 ha gospodarstwo, w miejscowości Melanów, w gminie Łaskarzew, w powiecie garwolińskim. W pracach pomagają także rodzice Jan i Maria oraz bracia: Jan, Andrzej, Wojciech, Tomasz i Łukasz. W tym roku 25 ha przeznaczył pod uprawę kukurydzy, z czego 20 ha zebrał na kiszonkę, a pozostałą część na ziarno. 30 ha zajmują użytki zielone, a resztę zboża: pszenżyto, jęczmień jary i owies. Stado bydła liczy 100 sztuk, z czego 40 to krowy mleczne, 30 jałówki oraz opasane buhaje. Surowiec dostarczany jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin w Woli Rębkowskiej. W ubiegłym roku dostawy wyniosły około 250 tys. litrów, w obecnym przekroczą 300 tys. litrów.
  • Mateusz Wojdat prowadzi blisko 100 ha gospodarstwo, w miejscowości Melanów, w gminie Łaskarzew, w powiecie garwolińskim. W pracach pomagają także rodzice Jan i Maria oraz bracia: Jan, Andrzej, Wojciech, Tomasz i Łukasz. W tym roku 25 ha przeznaczył pod uprawę kukurydzy, z czego 20 ha zebrał na kiszonkę, a pozostałą część na ziarno. 30 ha zajmują użytki zielone, a resztę zboża: pszenżyto, jęczmień jary i owies. Stado bydła liczy 100 sztuk, z czego 40 to krowy mleczne, 30 jałówki oraz opasane buhaje. Surowiec dostarczany jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin w Woli Rębkowskiej. W ubiegłym roku dostawy wyniosły około 250 tys. litrów, w obecnym przekroczą 300 tys. litrów.
Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 47/2021 na str. 39. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody