Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak dobrze przygotować i podać cielęciu preparat mlekozastępczy?

Jak dobrze przygotować i podać cielęciu preparat mlekozastępczy?
Polskie mleko Cielęta
Data publikacji 18.02.2020r.

Wybierając preparaty – szczególnie dla najmłodszych cieląt – warto postawić na te, które w swoim składzie mają jak najmniej komponentów roślinnych, mają przynajmniej 21% białka i 18% tłuszczu. Warto też pamiętać, że nawet najlepszej jakości preparat jest tańszy od skarmiania mleka pełnego.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Pójła dla cieląt nie można przygotowywać na oko

Jednak podawanie nawet najwyższej jakości preparatu mlekozastępczego nie przyniesie spodziewanych efektów, jeżeli okres odpajania będzie źle przeprowadzony. Przygotowanie pójła nie może odbywać się „na oko”, dlatego posiadanie wagi i miarki do dokładnego odmierzania proszku i wody to jedna z zasad prawidłowego odpajania. Każdy preparat ma konkretną procedurę rozpuszczania proszku preparatu, której przestrzeganie przynieść ma jak najlepsze efekty odchowu. Okazuje się jednak, że błędy popełniane są często już na samym początku, czyli na etapie przygotowywania pójła, poprzez nieprzywiązywanie należytej uwagi do jego koncentracji. A powinna być ona być dokładnie taka, jaką zaleca producent (najczęściej od 120 do 150 g w litrze wody).

Jak dobrze przygotować pójło dla cieląt?

Najlepszym sposobem prawidłowego przygotowania pójła ze 150 g proszku jest odmierzenie 1/2 litra wody, a następnie wsypanie do niej proszku, dokładne wymieszanie przez około 10–15 minut, a następnie dopełnienie wody do jednego litra – najczęściej o temperaturze 45°C, co sprawi, iż temperatura pójła w momencie jego podawania wynosić będzie około 40° C. Takie postępowanie powoduje, że w 1 litrze pójła uzyskamy 15% suchej masy. Gdy 150 g proszku dodamy bezpośrednio do jednego litra wody, uzyskamy wówczas nieco więcej niż 1 litr pójła, ale ze zmniejszoną zawartością suchej masy do poziomu około 13%. Oznacza to, że każdego dnia, w czasie kilku odpojów, cielę dostanie o 1/3 preparatu mlekozastępczego mniej niż wynosi jego zapotrzebowanie bytowe oraz zapotrzebowanie gwarantujące dobre przyrosty. Zapotrzebowanie to wynosi zwykle około 450 g preparatu dziennie.

Cielęta lnie lubią zmian w diecie

r e k l a m a

Badania dowiodły, że cielęta nie lubią, jak ich żywienie nie jest powtarzalne. Duże znaczenie mają stałe pory żywienia oraz podawanie pójła w ściśle określonej ilości. Zmiany w zawartości preparatu w kolejnych odpasach przyczyniają się bowiem się do mniejszych przyrostów, biegunek oraz zmniejszonego pobrania starteru.


Nowo urodzone cielęta posiadają w swoim organizmie niespełna 3% tłuszczu, a to oznacza, że ich zapasy energetyczne są niewielkie. Zapewnienie optymalnego wzrostu i odkładania się w organizmie tłuszczu i białka gwarantuje odpowiednia ilość energii, która musi być dostarczona w preparacie
  • Nowo urodzone cielęta posiadają w swoim organizmie niespełna 3% tłuszczu, a to oznacza, że ich zapasy energetyczne są niewielkie. Zapewnienie optymalnego wzrostu i odkładania się w organizmie tłuszczu i białka gwarantuje odpowiednia ilość energii, która musi być dostarczona w preparacie
Poprawność wykonania pójła można sprawdzić za pomocą refraktometru. To proste urządzenie wykonuje szybki i precyzyjny pomiar zawartości suchej masy w preparacie mlekozastępczym.

Mając na względzie okres zimowy, trzeba wiedzieć, że preparaty skarmiane w tym okresie powinny zawierać nieco więcej tłuszczu, który jest ważnym źródłem energii. Niedobór energii – szczególnie w pierwszych dniach życia cielęcia – bardzo często jest przyczyną wzrostu zachorowalności na choroby układu oddechowego. Z kolei nadmiar tłuszczu powoduje ograniczenie w pobraniu startera oraz wydłuża okres pojenia preparatem.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody