r e k l a m a

Partner serwisu

Jak dobrze zarządzać mlecznym gospodarstwem

Polskie mleko Porady
Data publikacji 21.11.2017r.

Praktyczne wskazówki zarządzania silosem z kiszonką z kukurydzy, jak żywieniem i stosowaniem właściwych rozwiązań możemy złagodzić problem kwasicy w stadzie, trendy na rynku mleka, zarządzanie dużą farmą mleczną – to główne tematy specjalistycznej konferencji, którą zorganizowała firma Lallemand Animal Nutricion oraz AdiFeed.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Konferencja odbyła się 8 listopada br. w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie), a poprowadzili ją światowej sławy eksperci w dziedzinie trendów rynkowych, żywienia bydła mlecznego, zarządzania kiszonkami, zwalczania kwasicy oraz strategii zarządzania dużym gospodarstwem mlecznym.

Producenci kiszonek mają takie same problemy na całym świecie. Do najważniejszych z nich należą: złe zarzadzanie silosem lub pryzmą czy pojawienie się pleśni. A to właśnie kontrolowanie procesu kiszenia decyduje o finalnej jakości kiszonki– mówił Luis Queiros z Lallemand Animal Nutricion Portugalia, który podzielił się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi zarządzania silosem. – Musimy zwracać szczególną uwagę na kluczowe kwestie, takie jak: szybkość okrycia silosu, jego ubicie, szczelność i stosowanie zakiszaczy. Tylko wtedy będziemy mogli ograniczyć straty paszy praktycznie do zera – przekonywał prelegent.

Z kolei William Woodley, doradca i konsultant żywieniowy z Kanady, skupił się na trzech bardzo ważnych  aspektach, które znacząco wpływają na wielkość produkcji mleka, a mianowicie żywieniu, komforcie krów oraz jakości i dostępności paszy.

W przyszłym roku ceny mleka spadną do poziomu, jaki był w 2014 roku –prognozował Laurent Dussert z Francji argumentując tezę, iż jest to wynik różnicy pomiędzy produkcją mleka a popytem. Produkcja mleka na świecie rośnie w tempie 2,2% rocznie, przy popycie wynoszącym tylko 1,8%.

Aurelien Piron z Lallemand Animal Nutricion z Francji podzielił się ze słuchaczami swoją wiedzą i doświadczeniem na temat kwasicy żwacza. – Prezentując badania potwierdził, że SARA dotyka 50% krów mlecznych na świecie i nie ma znaczenia, jaki system żywienia stosujemy. Okazuje się bowiem, że zarówno w Niemczech, gdzie żywienie opiera się głównie na kiszonkach z kukurydzy, jak i w Irlandii, gdzie stada są powszechnie wypasane, kwasica dotyka prawie połowę krów mlecznych.

Kwasicę może wywołać każdy stres np. okres przejściowy, stres cieplny, a nawet zmiany w obrębie boksu – mówił Aurelien Piron – a praktycznymi rozwiązaniami zapobiegającymi chorobie są: zwiększone zadawanie paszy, które ogranicza sortowanie, podgarnianie paszy stymulujące pobranie czy też zapewnienie wystarczającej ilości miejsca przy stole paszowym, które zmniejsza konkurencję i zapewnia wolniejsze pobieranie paszy.

Na koniec Segev Segalchick – dyrektor zarządzający dużą farmą mleczną w Turcji – TAZE Dairy Farm, liczącą 1000 krów i 800 jałówek przekonywał, że sukces w produkcji mleka gwarantuje najwyższa jakość pasz objętościowych. Podzielił się także ze słuchaczami swoim doświadczeniem związanym z zarządzaniem gospodarstwem i zapewniał, że rentowność w produkcji mleka jest możliwa do osiągnięcia.

Szczegółowo do tematów poruszanych na konferencji wracać będziemy w kolejnych wydaniach naszego tygodnika.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody