r e k l a m a

Partner serwisu

Jak dój ćwiartkowy na robotach udojowych wpływa na wymię?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 20.10.2020r.

Dój na robocie znacznie poprawia kondycję wymienia i strzyków, co wynika z lepszego przygotowania gruczołu mlekowego do doju oraz delikatniejszego prowadzenia procesu doju. Ponadto, dój ćwiartkowy obniża ryzyko pustodoju, zapaleń strzyków i zwężenia kanału strzykowego oraz zmniejsza poziom komórek somatycznych. Jakie jeszcze zalety ma dój ćwiartkowy?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Należy zadbać o higienę legowisk i całej obory

Trzeba jednak pamiętać, że potencjalne ryzyko chorób wymienia istnieje, gdyż w robocie brak jest mycia całego wymienia przed dojem, a więc higiena legowisk i całej obory jest kluczowym wymogiem podczas korzystania z robotów.

Pod względem profilaktyki mastitis dój automatyczny eliminuje jedną z głównych dróg przenoszenia chorobotwórczych patogenów, a mianowicie ręce dojarza. Mamy jednak kubki udojowe i jeżeli nie jest zachowany reżim higieniczny robota np. wyłączamy dezynfekcję strzyków lub płukanie kubków, to narażamy się na problemy. Warto wspomnieć, że robot daje hodowcy doskonałe narzędzia do liczenia lub szacowania poziomu komórek somatycznych w mleku, co ułatwia kontrolowanie mastitis. W robocie mamy częstsze i regularne doje, co jest kolejnym elementem dobrostanu, eliminujemy bowiem występowanie ciśnienia w wymieniu, które jest dużym dyskomfortem dla krowy.

Czy warto doić częściej niż 3 razy?

Niemniej, dój częstszy niż 3 razy sprawia, że wchodzimy już w obszar ryzyka. Przerwy wydłużają się wraz kolejnymi stadiami laktacji ( system wolny) odpowiednio do 8,2/9,6 i 11,1 godz. Częstsze doje są bardzo ważne na początku laktacji. Z kolei rzadsze doje pod koniec laktacji poprawiają kondycję wymienia, mniejsze jest więc ryzyko zapalenia gruczołu w okresie zasuszenia i wycielenia.

  • Dój ćwiartkowy w robotach obniża ryzyko pustodoju, zapaleń strzyków i zwężenia kanału strzykowego, a także  zmniejsza poziom komórek somatycznych w mleku
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody