r e k l a m a

Partner serwisu

Jak mistrzowie Agroligi z Podlasia produkują mleko i dbają o krowy?

Polskie mleko Dobry hodowca
Data publikacji 11.01.2020r.

Po raz kolejny wracamy do wyjazdu studyjnego dla dziennikarzy, zorganizowanego na Podlasiu przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Taka wizyta w województwie słynącym z produkcji mleka nie byłaby ważna bez zaprezentowania gospodarstwa mlecznego. Dziennikarze zwiedzili rodzinną hodowlę Gertrudy i Krzysztofa Szmurłów, którzy w 2012 roku zostali krajowymi mistrzami Agroligi.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Brak kulawizn dzięki słomie

Krzysztof Szmurło przejął po rodzicach w 1989 roku gospodarstwo o powierzchni około 20 ha i stado 40 krów dojnych. Dzisiaj hodowca wspólnie z synami posiada około 400 ha i około 200 krów mlecznych.

Krowy utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej, na ściółce ze słomy. Tylko przy stole paszowym zastosowano ruszta betonowe. Zarówno krowy, jak i jałówki mogą swobodnie korzystać z wybiegu, również ścielonego  słomą.

Utrzymanie krów na ściółce jest obecnie drogim rozwiązaniem, bo słoma jest w cenie. Jak budowaliśmy obiekt, słoma nie miała tak dużej wartości, jak obecnie. Jednak na słomie krowy mają znacznie lepszy komfort niż na samych rusztach. Lekarze weterynarii odwiedzający gospodarstwo podkreślają, że nogi i racice krów są w bardzo dobrym stanie – mówi Krzysztof Szmurło.

W 2018 roku gospodarze wymienili pokrycie dachowe na oborze.

Założyliśmy nowe pokrycie z izolacją. Teraz powietrze w oborze mniej się nagrzewa, co jest szczególnie ważne podczas letnich upałów – dodaje gospodarz.

Odchów cieląt opanowany do perfekcji

r e k l a m a

Cielęta odchowywane są w budkach typu igloo. Zdaniem Krzysztofa Szmurło, jest to najzdrowszy sposób utrzymywania przyszłych mlecznic.

Utrzymujemy zwierzęta w takim systemie od 15 lat i od tamtej pory nie mieliśmy żadnego upadku cielęcia. Zwierzęta są odporne i zdrowe i mogę tylko polecić ten system hodowcom, którzy do niego jeszcze się nie przekonali – mówi Krzysztof Szmurło.


Zdaniem hodowcy, krowy na ściółce ze słomy mają dużo większy komfort niż na samych rusztac
  • Zdaniem hodowcy, krowy na ściółce ze słomy mają dużo większy komfort niż na samych rusztach
W gospodarstwie pracuje wóz paszowy Sano o pojemności 24m3. Sporządzana w nim pasza zbilansowana jest na wydajność około 30 litrów mleka dziennie. Krowy o wyższej produkcji premiowane są mieszanką treściwą podawaną w stacjach żywieniowych. W skład miksu wchodzi: sianokiszonka sporządzana w silosach i pryzmach, kiszonka z kukurydzy i pasza treściwa. Mieszanka treściwa dodawana do wozu paszowego sporządzana jest usługowo.

Przyjeżdża do nas mieszalnia mobilna i w niej sporządzana jest mieszanka. To wygodne rozwiązanie dla hodowców, którzy nie mają warunków do robienia  paszy – mówi hodowca.

Już od około 10 lat inseminacją stada zajmuje się syn Jarek. Część sztuk inseminowana jest nasieniem seksowanym.

Syn  zdecydował się na wykonywanie inseminacji głównie dlatego, żeby mieć stado pod kontrolą i wykonywać zabiegi w najbardziej optymalnym momencie – wyjaśnia hodowca.


 Na zdjęciu państwo Szmurłowie z uczestnikami wizyty studyjnej
  • Na zdjęciu państwo Szmurłowie z uczestnikami wizyty studyjnej

Dój odbywa się w hali udojowej typu rybia ość 2x8 i trwa blisko 3 godziny.

To trochę za długo, ale nie rozważamy rozbudowy hali np. o kolejne dwa stanowiska udojowe. Po pierwsze, konstrukcja budynku ogranicza takie rozwiązanie, a po drugie, uważam, że takie modernizacje nie są dobrym wyjściem. Jeżeli kiedyś synowie tak zdecydują, to ewentualnie skrócimy czas doju poprzez budowę nowej hali. Nasze siedlisko usytuowane jest na działce o powierzchni 17 ha, więc nie brakuje nam miejsca na przeprowadzenie takiej inwestycji – wyjaśnia Krzysztof Szmurło.

Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody