r e k l a m a

Partner serwisu

Jak nie dopuścić do zagrzania TMR-u?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 14.05.2018r.

Gdy temperatura powietrza sięga powyżej 20°C, to wystarczy 5–6 godzin, aby TMR z dużym udziałem skrobi uzyskał temperaturę od 10 do 15°C. Oznacza to, że leżąca na stole paszowym mieszanina TMR zagrzewa się, a więc już nie fermentuje (bo fermentacja to proces beztlenowy), ale po prostu się psuje.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Zagrzana pasza gorzej smakuje i ma mniejszą wartość pokarmową

Zagrzewanie się TMR-u powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Zagrzana pasza nieprzyjemnie pachnie i ma zły smak. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, stąd też w paszy pojawiają się drożdże i pleśnie. Ponadto, dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której bardzo chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki. Obecna w paszy łatwo strawna skrobia zamiast przez krowy zużywana jest przez bakterie, co oczywiście prowadzi do zmniejszenia zawartości węglowodanów w zagrzanym TMR-ze.

Jak uniknąć zagrzania paszy?

r e k l a m a

Z powyższych więc względów szczególna uwaga hodowców powinna być zwrócona na przeciwdziałanie zagrzewaniu się i psuciu się paszy. Podczas ciepłych dni zaleca się skarmianie TMR-u co najmniej dwa razy dziennie i przygotowywanie pasz tuż przed skarmianiem. Bezwzględnie należy usuwać niedojady, które w czasie lata mogą sięgać nawet do 20%. Ogromne znaczenie ma również utrzymywanie w czystości stołów paszowych.




Pamiętać trzeba także o niedopuszczeniu do przesuszania i wzrostu zawartości suchej masy w miksie, stąd też zaleca się dodawanie wody do wozu paszowego – nawet do 4 litrów na krowę lub 60–100 litrów na tonę paszy. Woda poprawia smak paszy i zapobiega jej sortowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie dodatków zabezpieczających TMR przed zagrzewaniem, których zadaniem jest stabilizacja i poprawa wartości pokarmowej. Obecnie na rynku dostępna jest ich bardzo szeroka gama. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody