StoryEditorPorady

Jak ograniczać liczbę komórek somatycznych w mleku krowim?

10.11.2022., 14:11h
Komórki somatyczne w mleku to żywe lub obumarłe komórki krwi (głównie leukocyty) oraz komórki tkanki gruczołowej wymienia. Jakie są przyczyny podwyższonej liczby komórek somatycznych w mleku oraz w jaki sposób zapobiegać ich powstawaniu – radzą specjaliści De Heus, partnera programu Krowie na Zdrowie.

Nie zawsze podwyższona liczba komórek somatycznych świadczy o problemie w wymieniu

Leukocyty, czyli białe krwinki krwi, pełnią ważną rolę w działaniu układu immunologicznego organizmu biorąc udział w reakcjach odpornościowych, z których jedną z najbardziej znanych jest fagocytoza. Proces ten polega na pochłanianiu przez komórkę obcych cząstek oraz usuwaniu martwych i zniszczonych komórek. Do zwiększenia ilości leukocytów w mleku dochodzi nie tylko podczas zakażeń tkanki wymienia, ale również w ramach innych stanów zapalnych. Leukocyty „przemieszczają” się do zaatakowanego miejsca np. tkanki płucnej, co skutkuje ich zwiększoną liczbą w całym organizmie, także w mleku. Dlatego nie zawsze podwyższona liczba komórek somatycznych świadczy o problemie w wymieniu.

Produkując mleko trzeba pamiętać o obowiązujących normach zawartości komórek somatycznych

Biorąc pod uwagę jakość mleka skupowego, bezwzględnie należy pamiętać o obowiązujących normach. Zgodnie z rozporządzeniem, mleko surowe od krów nie powinno zawierać w 1 mililitrze więcej niż 400 tys. komórek somatycznych i tylko taki surowiec odpowiada klasie ekstra. Niemniej, w niektóry...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:42