Stan fizjologiczny krowy ma wpływ na okres karencji
Niemal wszystkie antybiotyki stosowane w leczeniu krów mają ściśle określony okres karencji, który dyskwalifikuje mleko do skupu. Okres karencji jest podawany w dniach, godzinach bądź liczbie udojów od ostatniego podania antybiotyku, do czasu jego całkowitej eliminacji z mleka. Trzeba też pamiętać, że bardzo duży wpływ na okres karencji ma także stan fizjologiczny krowy. U wielu bowiem, ze względu na upośledzenie funkcji wątroby czy też nabłonka wydzielniczego wymienia, dochodzi do wydłużenia czasu eliminacji antybiotyków z mleka.
r e k l a m a
Jak ułatwić kontrolę nad leczonymi sztukami w stadzie? Oto kilka przydatnych informacji:
Aby zatem uniknąć przypadkowego dostania się pozostałości leków do mleka zbiorczego podczas doju, warto wprowadzić w stadzie procedury ułatwiające kontrolę nad leczonymi krowami. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest znakowanie krów w stadzie będących w trakcie leczenia i okresu karencji. Bezpośrednie znakowanie krowy opaskami, kolorową farbą w sprayu lub kredką umożliwi nam szybkie rozpoznanie sztuk, których mleko nie powinno trafić do zbiornika. Tak oznakowane krowy powinny być dojone jako ostatnie, co ułatwi separowanie mleka z antybiotykiem oraz dodatkowo eliminuje możliwość przedostania się antybiotyku do mleka zbiorczego poprzez pozostałości na sprzęcie udojowym. Powyższe zasady zalecane są podczas leczenia krów w laktacji, natomiast w przypadku terapii krów zasuszonych musimy dodatkowo skorelować okres karencji stosowanego preparatu z czasem zasuszenia. Preparaty dla krów zasuszonych zawierają antybiotyki o długim okresie uwalniania, które mogą być obecne w mleku nawet w 54. dniu od ich zastosowania. Dlatego też, w przypadku krów wycielonych wcześniej, należy zachować szczególną ostrożność i w razie wątpliwości przeprowadzić badania mleka.
Dobrą praktyką jest badanie mleka na zawartość substancji hamujących, bowiem są nimi nie tylko antybiotyki, ale również pozostałości środków myjących i dezynfekcyjnych stosowanych do higieny urządzeń udojowych, zbiorników czy nawet wymion. Dlatego też, tak bardzo ważne jest przestrzeganie zaleceń producenta co do stężeń, temperatury stosowania oraz dokładnego płukania.
Dodatkowo w mleku mogą pojawić się substancje hamujące pochodzenia naturalnego. W przypadku źle przechowywanych kiszonek, szczególnie latem, pojawić się mogą szczepy pleśni produkujące naturalne antybiotyki. Skarmianie takiej paszy powoduje przenikanie tych substancji z przewodu pokarmowego i ich obecność w mleku zbiorczym.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 40/2022 na str. 35. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.