r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak skutecznie zalkalizować TMR i zapobiec subklinicznej kwasicy?

Polskie mleko Żywienie
Data publikacji 15.05.2020r.

Utrzymanie prawidłowego pH żwacza to dziś nie lada wyzwanie dla hodowców. Z roku na rok rośnie bowiem wydajność krów mlecznych, co powoduje skarmianie nie tylko coraz większych ilości energetycznych pasz treściwych, ale również coraz większych ilości kiszonek. Konsekwencją takiego działania jest obniżenie pH treści żwacza i pojawienie się w stadzie subklinicznej kwasicy (SARA), która jest najczęściej występującą chorobą metaboliczną wysokowydajnych krów. Innowacyjnym sposobem zapobiegania tym problemom jest – coraz powszechniejsza – alkalizacja pasz.

r e k l a m a

Jak alkalizować pasze dla krów?

Alkalizacja pasz może odbywać się dwoma metodami: poprzez alkalizację zbóż na etapie ich przygotowywania i konserwacji (o tej metodzie pisaliśmy już na łamach naszego tygodnika) oraz poprzez alkalizację TMR-u, dzięki zastosowaniu unikatowego preparatu AlkabupHa. Preparat ten – w postaci minigranulek – w swoim składzie zawiera 90% białka. Po dodaniu go do wozu paszowego uwalnia zasadowy amoniak do pasz objętościowych, który reaguje z kwasami i podnosi pH paszy jeszcze przed pobraniem przez krowy. Efektem tego działania jest ochrona i poprawa funkcjonowania żwacza poprzez zapewnienie jego optymalnego pH.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody