r e k l a m a

Partner serwisu

Jak skutecznie zapobiegać porażeniu poporodowemu u krów?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 23.11.2020r.

Częstym schorzeniem okresu okołoporodowego u krów mlecznych jest porażenie poporodowe, spotykane najczęściej u „najlepszych” zwierząt. Uzależnione jest ono od wielu czynników żywieniowych, metabolicznych czy też organizacyjnych i dotyczy głównie ostatniego stadium laktacji, zasuszenia i początkowego okresu nowej laktacji.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Etiopatogeneza porażenia poporodowego u krów mlecznych

Problemy metaboliczne odzwierciedlają zaburzenia w równowadze organizmu i obejmują hipokalcemię, hipomagnezemię, hipofosfatemię, ketozę, przemieszczenie trawieńca, metritis (zapalenie śluzówki macicy) i mastitis. W etiopatogenezie porażenia poporodowego krów istotną rolę przypisuje się spadkowi zawartości zjonizowanego Ca we krwi i innych płynach ustrojowych, przy czym stopień jonizacji zależy przede wszystkim od równowagi kwasowo-zasadowej. Upośledzenie procesów wchłaniania i resorpcji Ca z kości po porodzie jest następstwem zaburzeń funkcjonowania hormonu przytarczyc (parathormon) i tarczycy (kalcytonina) oraz aktywnego metabolitu witaminy D3. Niedostatek zjonizowanego Ca pobudza wydzielanie parathormonu, który uaktywnia absorpcję i zwiększa uwalnianie rezerw Ca z układu kostnego oraz hamuje jego wydalanie z moczem.

Od czego zależy tempo rozwoju choroby i pojawienia się objawów?

r e k l a m a

Rozwój porażenia poporodowego jest uzależniony od obniżenia poziomu wapnia w surowicy krwi i innych płynach ustrojowych. Spadek stężenia Ca jest spowodowany zwiększeniem zapotrzebowania organizmu, przy jednocześnie ograniczonej mobilizacji tego pierwiastka z kości. Według niektórych badaczy, w regulacji poziomu Ca w organizmie przed i po wycieleniu dominującą rolę odgrywa równowaga kationowo-anionowa (DCAB) dawki pokarmowej. Gdy w dawce przeważają aniony, wówczas organizm ulega zakwaszeniu, natomiast przy absorpcji kationów, ulega alkalizacji. Duże ilości kationów zawiera lucerna, koniczyna, trawy i liście buraczane (nadmiar potasu). Deficyt niektórych składników mineralnych lub niewłaściwe proporcje pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami prowadzą do wystąpienia licznych schorzeń metabolicznych. Bardzo istotny jest wzajemny stosunek pierwiastków obdarzonych ujemnym ładunkiem elektrycznym (anionów) do naładowanych dodatnio (kationów). Dawka pokarmowa dla krów w okresie laktacji powinna charakteryzować się lekko dodatnim bilansem kationowo-anionowym.

Uważaj na kationy

Nieznaczny nadmiar jonów anionowych przyczynia się do niewielkiego zakwaszenia organizmu, który uruchamia proces uwalniania Ca z kości do krwi. Jest to szczególnie ważne w ostatnich 2 tygodniach ciąży, ponieważ okres ten przygotowuje krowę do produkcji pełnowartościowej siary i mleka, przy ograniczonym deficycie tego pierwiastka. Skarmianie dużej ilości kationów jednowartościowych, głównie z pasz objętościowych (potasu przed porodem oraz niedoborów jonów wapniowych po porodzie), jest często przyczyną zalegania poporodowego. Dieta bogata w potas zmienia odczyn krwi na alkaliczny, wpływając negatywnie na wydzielanie parathormonu. Hormon ten jest odpowiedzialny za uwalnianie wapnia z kości i ograniczenie jego wydalania z moczem. Również w mniejszym stopniu wapń zatrzymywany jest w nerkach, przez co zwiększa się jego wydalanie w moczu. W takiej sytuacji stosowanie dodatku soli anionowych do dawki pokarmowej dla krów w okresie przejściowym jest szczególnie uzasadnione. Najczęściej stanowią one mieszaninę kilku z przedstawionych związków: chlorku wapnia, siarczanu magnezowego, chlorku magnezu, chlorku amonu i siarczanu wapnia. Podawanie krowom diety anionowej w postaci Cl­­­-, SO4­­ –2, PO4 –3 jako soli, powoduje we krwi i moczu powstanie odczynu kwaśnego, co stwarza warunki do działania parathormonu.


  • Stosując sole anionowe należy pamiętać, że są one gorzkie i skarmianie ich może mieć negatywny wpływ na pobranie paszy, szczególnie przez jałówki
Dodatek do dawki soli anionowych w ilości 100–400 g obniża równowagę kationowo-anionową (DCAD) do pożądanego poziomu 100–150 meq/kg SM, przy czym dzienna dawka powinna być ustalona na podstawie pH moczu. Podawanie soli anionowych zakwasza krew i eliminuje zasadowicę metaboliczną, a tym samym działa profilaktycznie w kierunku zalegania poporodowego.

Wielkość DCAD należy kontrolować oceniając pH moczu:
  • pH 5,5–6,5 – lekko ujemny DCAD – wskazany w okresie przejściowym,
  • powyżej pH 6,5 – należy podać sole anionowe,
  • poniżej pH 5,5 – należy ograniczyć ilość soli w dawce.

Prof. dr hab. Adam Traczykowski, mgr Agata Zawiślak
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Płacisz tylko

35,50 zł

Cena regularna 75,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody