Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak wspomóc metabolizm krowy po wycieleniu?

Andrzej Rutkowski
Kategoria: Polskie mleko
Jak wspomóc metabolizm krowy po wycieleniu?
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 30.07.2021r.

Występujący powszechnie niedobór energii w pierwszych tygodniach po wycieleniu sprzyja występowaniu ketozy metabolicznej, ponieważ jest podstawową przyczyną zmniejszenia zawartości glukozy w surowicy krwi. Niski poziom glukozy oraz uruchomienie rezerw tłuszczowych powodują nadmierną syntezę niepożądanych związków ketonowych.

r e k l a m a

Jakie dodatki paszowe podać krowie przed i po wycieleniu?

Pomocą właśnie w takich okolicznościach mogą się okazać dodatki paszowe, które wpływają na zwiększenie syntezy glukozy w wątrobie i podwyższenie jej koncentracji w surowicy krwi.

Najskuteczniejszym dodatkiem tego typu jest glikol propylenowy lub propionian wapnia. Glikol powinien być podawany w okresie zasuszenia od około 2 tygodni przed wycieleniem w dawce 100–150 g/dziennie, natomiast po wycieleniu przez co najmniej 3 tygodnie do 300 g dziennie.

Zarówno glikol propylenowy, jak i propionian wapnia to prekursory glukozy, które wpływają na zwiększenie syntezy glukozy w wątrobie i podwyższenie jej koncentracji w surowicy krwi. Oprócz wlewek dostępne są na rynku specjalne dodatki granulowane zawierające glikol propylenowy.

W pierwszym okresie laktacji podając krowom węglan sodu zapobiegasz kwasicy żwacza

Szczególnie niebezpieczne jest zakwaszenie żwacza, obniżenie pH poniżej 6,0 wstrzymuje aktywność bakterii celulolitycznych, zmniejsza strawność pasz objętościowych oraz obniża zawartość tłuszczu w mleku. W stadach takich zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych na czele z kwasicą. Typową substancją buforującą dodawaną do dawek pokarmowych krów wysoko wydajnych jest kwaśny węglan sodu, którego dawka powinna wynosić ok.1–1,5% suchej masy dawki, czyli od 200 do 350 g/ sztukę. Substancje buforujące należy podawać zwłaszcza krowom zagrożonym kwasicą, czyli przede wszystkim zwierzętom w pierwszym okresie laktacji, ponieważ wówczas w dawce pokarmowej znajduje się dużo łatwo fermentującej skrobi.

Wystąpieniu kwasicy zapobiegają również żywe kultury drożdży, które coraz częściej wchodzą w skład premiksów dla bydła. Podawane w ilości 6–20 g/sztukę zwiększają ilość bakterii celulolitycznych w żwaczu, a zatem również produkcję białka mikrobiologicznego oraz wykorzystanie węglowodanów strukturalnych i koncentrację tłuszczu w mleku.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Archiwum

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody