Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zacząć zarabiać na jałówkach?

Jak zacząć zarabiać na jałówkach?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 11.02.2021r.

Norbert Klinik ma ponad setkę wysokowydajnych krów. Ich pogłowia zwiększać nie zamierza, jednak dodatkowego dochodu w przyszłości upatruje w sprzedaży materiału hodowlanego.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Budowa. nowej obory okazała się koniecznością

Do 2004 roku stado bydła mlecznego powiększyło się na tyle, iż musieliśmy podjąć decyzję o budowie nowej obory – na wstępie poinformował Norbert Klinik.

Postanowiliśmy wznieść obiekt wolnostanowiskowy o wymiarach 50x26 m. Stół paszowy – szeroki na 5,25 m – dzieli budynek na dwie części. Większa, z 3 rzędami legowisk przeznaczona jest dla 106 krów. W mniejszej części, z 5-procentowym spadkiem poziomu podłogi, znajdują się boksy legowiskowe (o wym. 5x5 m oraz 8,5x5 m) dla poszczególnych grup młodzieży. Łącznie może przebywać tutaj 150 sztuk. Dojarnia wyposażona jest w halę typu rybia ość 2x7 stanowisk, a mleko przechowywane jest w schładzalniku o poj. 6 tys. l.

Niemiecki materiał hodowlany

Stado liczy blisko 240 sztuk, w tym 105 krów dojnych. Ponadto rolnik opasa 20 byczków.

Po oddaniu do użytku obory w 2005 r. sprowadziliśmy pierwszą partię 56 wysoko cielnych jałówek hf z niemieckiej obory hodowlanej. Później odbyły się kolejne zakupy i w efekcie, w 90% obora została zasiedlona zwierzętami sprowadzonymi z Niemiec. Z perspektywy czasu zakupy oceniam jako bardzo udane. Niewątpliwym plusem było to, że niemal z dnia na dzień staliśmy się posiadaczami czystorasowego stada. By osiągnąć ten poziom metodą wypierania potrzebowalibyśmy wielu lat – mówi rolnik.

Krótki okres użytkowania zwierząt przez schorzenia wymion i jakość mleka

r e k l a m a

Średnia wydajność stada nieznacznie przekracza 10 tys. kg mleka od sztuki, które użytkowane są średnio przez 2,4 laktacji. Krótki okres użytkowania to – jak zaznaczył pan Norbert – efekt dużego brakowania stada, jakie miało miejsce w ostatnim czasie.

Głównie z powodu schorzeń wymion i wysokiego poziomu komórek somatycznych w mleku. Ich dalsze utrzymywanie było nieekonomiczne, leczenie sporo bowiem kosztuje, a straty mleka są duże. Dysponujemy wystarczającą ilością jałówek, by w niedalekiej przyszłości uzupełnić braki.

Praca hodowlana prowadzona w gospodarstwie Norberta Klinika ma przede wszystkim na celu poprawę parametrów mleka i długowieczności krów.

Najbardziej zależy nam na jak najwyższej zawartości białka i tłuszczu w mleku. Nie zapominamy o wydajności mlecznej, ale niestety nie zawsze, a w zasadzie rzadko idzie w parze z dobrymi parametrami mleka. W przyszłości chcielibyśmy także użytkować krowę przez 3,5–4 laktacje, co przyczyniłoby się do wzrostu rentowności produkcji mleka – mówi hodowca.


Cieliczki przebywają w boksach legowiskowych o wymiarach 5x5 m
  • Cieliczki przebywają w boksach legowiskowych o wymiarach 5x5 m

3 różne TMR-y

Stado podzielone jest na 3 grupy żywieniowe. W pierwszej znajdują się sztuki do 120.–160. dnia po wycieleniu i dające ponad 35 l mleka dziennie; w drugiej pozostałe sztuki, a w trzeciej jałówki i krowy zasuszone.

Sporządzamy 3 różne TMR-y, różniące się przede wszystkim zawartością białka w dawce. Do wozu paszowego firmy Kongskilde o poj. 16 m3 trafia: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka z lucerny, młóto browarniane, pasza treściwa sporządzana w gospodarstwie z wykorzystaniem własnego ziarna pszenicy i jęczmienia, CCM, melasa, śruty: sojowa i rzepakowa, premiksy, dodatki witaminowo-mineralne oraz bufor – wylicza gospodarz.

Norbert Klinik (wspólnie z siostrą Eweliną i jej mężęm Brunonem) prowadzi we wsi Łęg (gm. Nędza) 110-hektarowe gospodarstwo rolne. W ub.r. na 46 ha uprawiana była kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę oraz ziarno, 24 ha zajmowała uprawa pszenicy, 16 ha lucerny, 6 ha przeznaczono pod jęczmień, pozostały areał zajmują trwałe użytki zielone. Mleko w ilość około 1 mln l rocznie sprzedawane jest do mleczarni Danone, zakład w Bieruniu. Na zdjęciu Norbert Klinik (z lewej) z siostrą Eweliną i młodym lekarzem weterynarii Tomaszem Wawrzyniakiem
  • Norbert Klinik (wspólnie z siostrą Eweliną i jej mężęm Brunonem) prowadzi we wsi Łęg (gm. Nędza) 110-hektarowe gospodarstwo rolne. W ub.r. na 46 ha uprawiana była kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę oraz ziarno, 24 ha zajmowała uprawa pszenicy, 16 ha lucerny, 6 ha przeznaczono pod jęczmień, pozostały areał zajmują trwałe użytki zielone. Mleko w ilość około 1 mln l rocznie sprzedawane jest do mleczarni Danone, zakład w Bieruniu.
    Na zdjęciu Norbert Klinik (z lewej) z siostrą Eweliną i młodym lekarzem weterynarii Tomaszem Wawrzyniakiem

Sprzedaż jałówek dodatkowym dochodem dla gospodarstwa

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – aktualny egzemplarz

Elita – aktualny egzemplarz

Płacisz tylko

12,90 zł SPRAWDŹ
Norbert Klinik nie planuje dalszego zwiększania pogłowia. Jak mówi – zamierza skupić się na poprawie parametrów mleka, wydajności oraz długowieczności zwierząt.

Jeśli nam się to uda to w przyszłości chcielibyśmy zarabiać również na sprzedaży wysoko cielnych jałówek.

Pan Norbert zapytany o opłacalność mlecznego kierunku odpowiedział, iż produkcja jest rentowna, a to m.in. za sprawą nie generowania niepotrzebnych kosztów.

Licząc jednak koszt produkcji 1 l mleka trzeba uwzględnić również własną pracę, amortyzację budynków czy sprzętu i wówczas okazuje się, że nie jest tak różowo. Ponadto środki produkcji mleka systematycznie rosną – na zakończenie mówi Norbert Klinik.

Ireneusz Oleszczyński
Zdjęcia: Ireneusz Oleszczyński

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody