StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak zapobiegać infekcjom macicy po porodzie?

16.10.2017., 15:10h
Infekcje bakteryjne macicy po porodzie występują praktycznie u 90% krów, ale tylko u części z nich dochodzi do zapalenia macicy, które występuje średnio u 10–20% krów.
Zapalenie macicy należy do chorób poporodowych obniżających parametry rozrodu i zależy od ilości bakterii, które przedostały się do macicy, ich zjadliwości oraz indywidualnej odporności zwierzęcia. Powstaje zwykle w pierwszych 21 dniach (najczęściej do 10 dni) po porodzie na skutek zakażenia bakteriami. Choroba charakteryzuje się powiększeniem macicy i patologicznymi wypływami z dróg rodnych w postaci cuchnącej, czerwono-brązowej wydzieliny.

Podczas badania rektalnego można stwierdzić powiększenie macicy, a po jej naciśnięciu wypływa wspomniana wydzielina. Spośród czynników zakaźnych główną rolę w występowaniu poporodowych zapaleń́ macicy przypisuje się bakterii Escherichia coli, która pojawia się w stanach zapalnych najwcześniej. Później dołączają zakażenia innymi drobnoustrojami. Obecnie, dzięki dostępności nowoczesnych, długodziałających i bezkarencyjnych antybiotyków można prowadzić efektywne leczenie poporodowego zapalenia macicy bez obawy o straty mleka z powodu karencji.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 10:56