Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jaki powinien być dobry preparat do dippingu poudojowego?

Andrzej Rutkowski
Kategoria: Polskie mleko
Jaki powinien być dobry preparat do dippingu poudojowego?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.06.2021r.

Dipping poudojowy jest podstawowym zabiegiem, pomagającym ograniczyć występowanie mastitis w stadzie. Z doświadczenia wielu hodowców wynika, że chroni on nie tylko kanały strzykowe przed drobnoustrojami, ale również znacznie ułatwia wyczyszczenie wymienia przed przystąpieniem do kolejnego doju.

r e k l a m a

Zasady prawidłowego dippingu poudojowego

Sam zabieg dippingu poudojowego polega na zanurzeniu każdego strzyku tuż po doju w kubku z preparatem o działaniu dezynfekcyjnym i ochronnym. Czynność znacznie łatwiej jest wykonać na hali udojowej, ale dla chcącego nic trudnego i w wielu uwieziówkach ten sposób profilaktyki w kierunku schorzeń wymienia jest z powodzeniem stosowany. Pamiętajmy, że musimy pokryć całą skórę strzyków, aby wykorzystać zalety dippingu.

Jaki preparat do dippingu strzyków jest najlepszy?

Gęsta i lepka konsystencja preparatu dippingowego gwarantuje długie utrzymywanie się na strzykach, a intensywna barwa pozwala na identyfikację prawidłowego wykonania zabiegu. Dlatego im bardziej lepki i gęstszy preparat i o bardziej wyrazistym kolorze, tym lepszy. Preparat ma podwójne działanie gdyż nie tylko zwalcza bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki, ale również zasklepia kanały strzykowe, dzięki czemu drobnoustroje mają znacznie utrudnione dostanie się do gruczołu mlecznego. Jego stosowanie jest uzasadnione zwłaszcza u krów, które szybko oddają mleko, a więc mają stosunkowo szerokie kanały strzykowe, które potrzebują więcej czasu na zamknięcie po doju i wrota dla drobnoustrojów chorobotwórczych pozostają otwarte dość długo.

Podczas mrozów stosuj zimowe preparaty do dippingu

r e k l a m a

Właściciele obór, w których zimą panują niskie temperatury muszą wiedzieć, że standardowe preparaty do dippingu przy temperaturze spadającej poniżej 0°C mogą w wyniku zamarzania, powodować uszkodzenia skóry strzyków. Te podobnie jak niezasklepiony kanał stanowią otwarte wrota dla drobnoustrojów chorobotwórczych, co więcej, sprawiają zwierzętom ból podczas udoju. Dlatego opracowano preparaty zimowe, których punkt zamarzania obniżony jest do kilku stopni poniżej zera.

Co w sobie zawiera preparat do dippingu?

W składzie preparatów do dezynfekcji strzyków możemy spotkać takie substancje jak chlor, jod czy nadtlenek wodoru. Większość z nich ma w swym składzie ekstrakt z nagietka, który pielęgnuje skórę strzyków i wspomaga proces regeneracji oraz dodatek substancji nawilżających utrzymujących jej jędrność i elastyczność.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody