Woda niezbędnym komponentem dawki
r e k l a m a
Krowy mleczne zjadają w szczytowym okresie laktacji niejednokrotnie 23–24 kg suchej masy. Przy takiej dawce, na każdy 1 kg suchej masy krowie należy dostarczyć około 4–6 litrów wody. Do wyprodukowania 1 litra mleka krowa potrzebuje co najmniej 3 litrów wody. Oznacza to, że wydajne krowy potrzebują nawet więcej niż 150 litrów świeżej wody dziennie.

Kiedy i jak piją krowy?
r e k l a m a
Krowy lubią pić szybko – nawet do 20 litrów wody na minutę. Jeżeli jest to niemożliwe, pobierają mniej wody, co oczywiście odbija się na wydajności mleka. Krowa w czasie dnia pobiera wodę wielokrotnie( ok. 7–8 razy), a w nocy najczęściej 2 razy. Pamiętajmy, również, że na przykład spragnione cielęta o masie 70–90 kg potrafią wypić naraz nawet 30 kg wody, co stanowi połowę jej całej zawartości w organizmie. Taki stan powoduje, że nerki nie są w stanie wydalić tak dużych ilości płynów w moczu i pojawiają się wówczas komplikacje zdrowotne.

- Woda może być zanieczyszczona również dużymi ilościami bakterii, związków chemicznych, substancji mineralnych i organicznych. Niekiedy ilości zanieczyszczeń uznane za dopuszczalne są już szkodliwe dla krowy. Jeżeli nie jesteśmy pewni jakości wody, warto pobrać jej próbki i przesłać do analizy
Krowy lubią pić podczas jedzenia i bezpośrednio po doju. Największe nasilenie picia jest w czasie pierwszej godziny po doju. Wolą przy tym spokojną powierzchnię wody, z której mogą szybko i bez stresu pić. Takie naturalne zachowanie się podczas picia pobudza apetyt, jeszcze większe pobranie wody i większą wydajność mleka. Istnieją różne opinie co do najlepszej temperatury wody do picia, jednak większość naukowców jest zdania, że optymalna temperatura wody do picia dla krów wynosi od 8 do 15 st. C. Przy tej temperaturze krowy będą pobierały najwięcej wody.
Jakość wody
Zobacz także
Obok zapewnienia stałego dostępu do odpowiednich ilości wody, ogromne znaczenie ma również jej jakość. Bo krowy lubią pić czystą i świeżą wodę. I chociaż trudno w to uwierzyć, są bardziej niż ludzie wrażliwe na złą jakość wody i dlatego też tak bardzo ważne jest codzienne czyszczenie poideł. Krowy przenoszą bowiem resztki pasz na pysku powodując tym samym zanieczyszczenie wody. Po kilku dniach woda w poidle zacznie się przebarwiać, a jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Ma to ogromne znaczenie, zwłaszcza w utrzymaniu zwierząt o wysokim potencjale produkcji i wysokich wymaganiach pokarmowych.