r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Krowy tylko na kiszonce z kukurydzy, a dają średnio 11 400 kg mleka

Polskie mleko Porady
Data publikacji 23.05.2019r.

Nigdy nie bał się innowacyjnych rozwiązań, ale zawsze starał się, aby były one proste, tanie i skuteczne. Karol Mazurowski żywi swoje bydło zupełnie inaczej niż inni hodowcy, ale wyniki osiąga bardzo dobre, a świadczą o tym nagrody, jakie zdobywa za wysoką średnią wydajność stada już od 2004 roku.

Stutysięczniczki na samej kukurydzy

Jedyną stosowaną paszą objętościową w gospodarstwie jest kiszonka z kukurydzy, dostają ją zarówno cielęta, jałówki, krowy dojne, a nawet krowy zasuszone, czyli wszystkie wiekowe i żywieniowe grupy, na jakie rolnik podzielił stado.

Ponieważ jest to jedyna nasza pasza objętościowa, to szczególnie musimy zadbać o jej jakość. Nie mamy silosów, ale pryzmy, które okrywamy najlepiej jak umiemy, stosując folię kiszonkarską, a także plandekę ochronną, aby uniknąć uszkodzeń, jakie mogłyby zrobić zwierzęta np. ptaki czy koty lub psy. Na plandekę sypiemy ziemię, ale nie tak dużo, tyle, aby wiatr nie robił żadnej szkody. Znacznie ważniejsze od okrycia wydaje się samo ugniecenie zielonej masy przy formowaniu pryzmy. Tu należy dobrać odpowiednią długość pryzmy i szerokość, bo pryzma zbyt krótka czy też zbyt wąska nie pozwoli na szybkie i sprawne ubijanie zielonej masy, zwłaszcza jeśli transport za transportem przyjeżdża bardzo szybko. Długa pryzma daje nam to, że zielona masa jest rozsypywana na długim odcinku i każdorazowo mamy cienką warstwę do ubicia, dzięki czemu szybciej to robimy pozbywając się zbędnego powietrza, a perfekcyjnie ubita pryzma oznacza, że wcale nie trzeba stosować zakiszaczy – oznajmił Karol Mazurowski, pokazując nam swoje pryzmy z kiszonkami, gdzie nie widać żadnych strat paszy w postaci odrzutów. Rolnik formuje co roku dwie pryzmy o długości 95–96 m i szerokości 13–14 m. Do ubijania podczas formowania każdej z pryzm stosuje 3 ciężkie ciągniki przy częstotliwości dowożenia zielonej masy rozrzutnikami co 5 min.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody