r e k l a m a

Partner serwisu

Kwas stearynowy w żywieniu krów mlecznych

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 20.09.2018r.

Kwas stearynowy stosowany w okresie okołoporodowym przyczynia się do wzrostu produkcji mleka i zawartości tłuszczu w mleku. Stanowi łatwo dostępne źródło energii i chroni przed pogorszeniem kondycji w okresie przejściowym (- 3 tygodnie) oraz w pierwszym okresie laktacji, gdzie najczęściej występuje niedobór energii.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Tłuszcz jako składnik pokarmowy w żywieniu krów

Od prawie 20 lat stosowane są w hodowli krów mlecznych tłuszcze żwaczowo chronione. Początkowo były to mydła wapniowe, a następnie hydrolizowane kwasy tłuszczowe. Od dekady zostały z uznaniem przyjęte hydrolizowane kwasy tłuszczowe typu INERT, w formie triacyloglicerydów, z kwasem palmitynowym w roli głównej.

Zawartość tłuszczu w mleku zależy od wielu czynników takich jak: rasa i wiek krów, faza laktacji, system żywienia czy wydajność itp. U obecnie użytkowanych krów kształtuje się on na poziomie 3,5 – 4,0%. Niestety, coraz częściej notuje się poziom tłuszczu znacznie poniżej 3,5%, co jest zjawiskiem niepożądanym.

Tłuszcze, jako składniki pokarmowe obejmują dużą grupę związków o zróżnicowanej budowie chemicznej. Mają one bardzo duże znaczenie w żywieniu zwierząt, zwłaszcza o intensywnej przemianie materii. W organizmach krów mlecznych tłuszcze znajdują się we wszystkich komórkach ciała, stanowiąc nie tylko materiał zapasowy, ale także składnik ich struktur. Decydują one o wielu właściwościach biologicznych, takich jak aktywność enzymatyczna, hormonalna oraz receptorowa.

Należy dodać, że mają one istotne właściwości smakowe i zapachowe, a także nadają konsystencję żywności oraz ułatwiają wchłanianie innych składników pokarmowych.



  • Kwas stearynowy nie ulega kumulacji w komórkach wątroby i może być́ wykorzystywany w okresie przejściowym i we wczesnej fazie laktacji, jako główne źródło energii


Metabolizm tłuszczów u krów mlecznych

r e k l a m a

Głównym elementem tłuszczu mleka są krótko-, średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są syntetyzowane w gruczole mlekowym jako octany i maślany, natomiast długołańcuchowe pochodzą od uruchomionych rezerw tłuszczowych oraz skarmianego tłuszczu paszowego.

Trawienie tłuszczy u przeżuwaczy różni się od zwierząt monogastrycznych, u których triacyloglicerydy są nienasycone i trafiają do dwunastnicy, gdzie są hydrolizowane i wchłaniane w jelicie cienkim. Z kolei u przeżuwaczy prawie wszystkie są hydrolizowane i częściowo poddawane hydrogenizacji w przedżołądkach. Wiązania pomiędzy glicerolem i kwasami tłuszczowymi zostają rozerwane, a glicerol ulega gwałtownej fermentacji do lotnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe używane są przez bakterie do syntezy własnych fosfolipidów. Są one niezbędne do budowy błon komórkowych. Ważnym działaniem mikroorganizmów żwacza jest hydrogenacja nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pasza podawana krowom w swoim składzie zawiera od 2–4% tłuszczów. Pełnią one bardzo istotną rolę w dawkach pokarmowych, ponieważ odpowiadają za około 50% tłuszczu w mleku i stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Pasza zielona i ziarno zawierają niewielkie ich ilości, natomiast rośliny oleiste (soja i rzepak) posiadają nasiona z zawartością 20% tłuszczowców. Lipidy w paszy dla krów występują głównie jako triacyloglicerydy, glikolipidy i fosfolipidy. Są one hydrolizowane przez drobnoustroje żwacza wydzielając enzym lipazę, jednakże nie mają zdolności wykorzystania ich jako źródła energii.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody