Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Kwasica żwacza u krów może przenieść się na jelita

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Kwasica żwacza u krów może przenieść się na jelita
Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 01.11.2021r.

Skrobia, która nie została strawiona w jelicie cienkim trawiona jest przez mikroorganizmy bytujące w jelicie grubym. Jeżeli jednak skrobi w jelicie grubym jest zbyt dużo, pojawia się kwasica

r e k l a m a

Skąd bierze się kwasica w jelitach?

Pomimo że kwasica jelit powstaje na skutek intensywnej fermentacji węglowodanów w jelicie grubym, nie można stwierdzić, że skrobia o długim czasie trawienia (np. z ziaren kukurydzy), która w niewielkim stopniu trawi się w żwaczu zawsze stanowi ryzyko dla zdrowia.

Badania pokazały, że krowy bez większych problemów trawią duże ilości skrobi w jelitach cienkim i grubym. W wielu doświadczeniach żywieniowych podawano krowom od 0,5 do 4 kg skrobi w ciągu doby i nie obserwowano żadnych oznak kwasicy, czy też spadku wydajności, co potwierdza praktyka.

Kiedy jesienią i zimą zwierzęta otrzymują nową kiszonkę z kukurydzy, zawiera ona ze względu na zbyt krótki okres fermentacji wysoki procent skrobi, która zupełnie nie jest trawiona w żwaczu i trafia w niezmienionej formie do jelita grubego. Wydawałoby się zatem, że to prosta droga do kwasicy jelita grubego, a jednak w tym okresie zaburzeń trawienia jest mniej w porównaniu z okresem wiosenno-letnim, kiedy to żywi się zwierzęta „starą” kiszonką z kukurydzy.


Naukowcy zakładają, że skrobia tylko wtedy stwarza problemy, jeżeli w jelitach występują inne problemy trawienne

W przypadku kwasicy żwacza, do jelit trafia znacznie więcej niestrawionego pokarmu, a składniki pokarmowe są generalnie znacznie gorzej resorbowane w jelitach, gdzie powstaje wówczas więcej węglowodanów i to może wywołać kwasicę.

W trakcie tych zaburzeń może dojść do zwiększenia przepuszczalności ściany żołądka i jelit, a to może spowodować, że toksyny bakteryjne trafiają do układu krwionośnego i mogą wywoływać kolejne zaburzenia chorobowe. Obok kwasicy jelita grubego mogą również wystąpić inne czynniki, takie jak np. stres cieplny czy kwasica żwacza powodując zwiększoną przepuszczalność ściany jelita grubego.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Archiwum

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 52. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody