Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Marzenie 14-nastolatka spełniło się. Rozwinął mleczny biznes w gospodarstwie rodziców

Marzenie 14-nastolatka spełniło się. Rozwinął mleczny biznes w gospodarstwie rodziców
Polskie mleko Dobry hodowca
Data publikacji 26.12.2019r.

Ma zaledwie dwadzieścia dwa lata, a już prawie 10-letnie doświadczenie w produkcji mleka, hodowli i zarządzaniu gospodarstwem. Mowa tu o Mateuszu Ratuszniaku, który będąc jeszcze w gimnazjum i mając tylko 14 lat zdecydował, że w przyszłości przejmie gospodarstwo po rodzicach, a już wtedy rozpoczął rozwój produkcji mleka od wysokowydajnych hf-ów.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Zupełnie poddaliśmy się pomysłom kilkunastoletniego syna. Gdyby nie jego upór i zapał do rolnictwa oraz hodowli, a zwłaszcza produkcji mleka, to na pewno krów w naszym gospodarstwie już by nie było – powiedziała mama Mateusza Małgorzata Ratuszniak.

Plan, który zrodził się w głowie młodego chłopaka był prosty: dochować się możliwie jak największej liczby krów o jak największym potencjale produkcji. Jednak jego realizacja nie była taka łatwa. Małe kilkuhektarowe gospodarstwo z zaledwie 4 krowami, w którym prowadzono zbiorczy punkt schładzania mleka nie dawało dużych perspektyw rozwoju. Pomimo tych przeciwności, Mateusz Ratuszniak zupełnie zmienił oblicze rodzinnego gospodarstwa. Dziś dojonych jest tu 30 krów rasy hf o wysokim potencjale genetycznym, co więcej, trwa budowa nowej obory na 70 krów, którą rolnicy planują ukończyć na wiosnę przyszłego roku.

Pierwsza genetyka

r e k l a m a

Pierwsze co zrobiłem, to zakupiłem 5 pierwiastek rasy hf za pośrednictwem firmy Top Gen i wtedy zobaczyłem ile tak naprawdę krowa potrafi wyprodukować mleka. Były to ilości nieporównywalne do tych, jakie uzyskiwaliśmy od naszego bydła jeszcze w starym ogólnoużytkowym typie  – podkreślił Mateusz Ratuszniak.

Potem były jeszcze kolejne zakupy sztuk hodowlanych krajowych, a także z zagranicy np. z Holandii. Od nich młody hodowca już sam dochował się wysokoprodukcyjnych zwierząt. W międzyczasie ukończył kurs inseminatorski i sam wykonuje zabiegi unasienniania, wybierając głównie buhaje amerykańskie z oferty firmy Top Gen.

Inseminujemy hf-ami i to tymi z górnej półki, głównie patrzymy na takie cechy jak nogi, racice, zawieszenie wymienia, zaś wysoką wydajność niesie już każdy z tych rozpłodników – wyjaśnił młody rolnik, dodając, że na powtórki krycia sięga już nie po nasienie rasy hf, a montbeliarde, gdyż ceni tę rasę za zachowanie mlecznego charakteru przy dużym kalibrze i mocnych cechach mięsnych.

Stodoła też produkuje

Mateusz Ratuszniak wykorzystał niemal każdy budynek i każde pomieszczenie w gospodarstwie pod potrzeby lokalowe rozrastającego się stada, wykonując adaptacje tanimi gospodarskimi metodami. Kiedy nie było już  miejsca w budynkach murowanych, to zmodernizował na potrzeby bydła nawet drewnianą stodołę.

Rodzice wcale nie chcieli tak łatwo oddać mi stodoły na potrzeby krów, ale jakoś ich przekonałem do tego pomysłu. Zaledwie za kwotę kilku tysięcy zł sami zrobiliśmy wylewki i wygrodzenia. Uzyskaliśmy dwa rzędy legowisk uwięziowych ścielonych słomą na 22 sztuki bydła. W stodole jest bardzo dobry mikroklimat. Jest to budynek przewiewny dzięki czemu latem nie odczuwalne są skutki stresu cieplnego tak jak w starej stropowej oborze, zaś zimą też jest lepiej, bo nie ma wilgoci – wyjaśnił Mateusz Ratuszniak, dodając, że jedynym mankamentem stodoły jest to, że dój odbywa się za pomocą dojarki konwiowej. Wszak w starej oborze hodowca zamontował dojarkę przewodową Westfalia wyposażoną w 4 aparaty udojowe, z której mleko trafia do schładzalnika o pojemności 2 tys. l. Co ciekawe, zbiorczy punkt schładzania mleka jeszcze tu funkcjonuje. Dwóch mniejszych dostawców OSM Włoszczowa dowozi swoje mleko i dzięki temu ma możliwość jego sprzedaży.

Stodoła zaadaptowana na potrzeby bydła mlecznego
  • Stodoła zaadaptowana na potrzeby bydła mlecznego

Na końcu obora

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – aktualny egzemplarz

Elita – aktualny egzemplarz

Płacisz tylko

13,90 zł SPRAWDŹ
Budowę nowej obory rolnicy rozpoczęli w maju br. a chcą ukończyć na przyszłą wiosnę. Powstały ściany, drewniana konstrukcja dachu oraz jego pełne ocieplenie i pokrycie w formie płyty warstwowej obornickiej. Budynek o wymiarach 50 x 14 m stoi i prezentuje się doskonale. Pozostało wykończenie całego środka, a więc wylewki, montaż wygrodzeń i wyposażenia.

Chciałem, aby była to obora wolnostanowiskowa, bo ruch to zdrowie, jednak ograniczała nas szerokość działki i chcąc nie chcąc musieliśmy wybudować obiekt uwięziowy, który może pomieścić 70 krów oraz cielęta w kojcach. Drogi w wykonaniu świetlik kalenicowy zastąpiliśmy pięcioma wyciągami wentylacyjnymi, w których dla zapewnienia lepszej wymiany powietrza zostaną zamontowane wentylatory – stwierdził Mateusz Ratuszniak.

  • Mateusz Ratuszniak z Pilczycy (pow. konecki) gospodaruje z rodzicami Małgorzatą i Andrzejem (na zdjęciu) oraz z bratem Szymonem, w gospodarstwie pomaga także dziadek Mieczysław.
Duże koszty generuje żywienie, gdyż część pasz rolnik musi dokupić, głównie w postaci wysłodków buraczanych, w tym roku dokupił ich aż 250 ton, a ceny są dość wysokie, w granicach 2600–2800 zł za jeden transport, czyli 25 ton.

Andrzej Rutkowski


r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody