r e k l a m a

Partner serwisu

Melasa poprawi smak TMR-u

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 27.08.2018r.

Dodawanie melasy do TMR-u jest jednym ze sposobów poprawy jego smaku, co znacząco wpływa na pobranie suchej masy. Melasa to nic innego jak gęsty sok, który powstaje przy produkcji cukru i składa się przede wszystkim z tych cukrów, które w procesie technologicznym nie uległy krystalizacji.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jaką wartość pokarmowa ma melasa?

Melasa jest przede wszystkim paszą stanowiącą doskonałe źródło energii dla bakterii bytujących w żwaczu, która charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie, szybko metabolizowanych w żwaczu. Melasa zawiera ok. 80% suchej masy, 40% sacharozy i ok. 10% innych cukrów. Bogata jest także w sole potasowe.

Wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE (według norm INRA). Z uwagi na znaczną zawartość soli potasowych melasa nie powinna być stosowana w żywieniu krów zasuszonych. Po żadnym warunkiem nie można podawać melasy cielętom w okresie ich odpajania mlekiem, ponieważ nie trafi ona do żwacza tylko bezpośrednio do trawieńca. Wykorzystanie melasy przez cielęta następuje wtedy, gdy pobierają one więcej pasz stałych, a ich żwacz jest lepiej rozwinięty.

Zanim podasz melasę, dobrze zbilansuj dawkę pokarmową!

Wykorzystując melasę w żywieniu krów trzeba pamiętać o dobrym zbilansowaniu dawki pokarmowej, ponieważ źle zbilansowana dawka, w której przez dodatek melasy dostarczono nadmiar cukru, doprowadzić może do zakłócenia pracy żwacza na skutek szybko następującej produkcji lotnych kwasów. To stwarza ryzyko spadku pH i powstania kwasicy.

Dawka melasy dla krowy mlecznej powinna mieścić się w przedziale od 0, 5 do 2 kg dziennie. Udział melasy w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może sięgać nawet 9,1%, niemniej bilans dawki pokarmowej powinien zawierać taką ilość melasy, która pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych na poziomie około 6% w SM dawki.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody