StoryEditorPorady

Mleko sienne - jak jest produkowane i jaką można uzyskać cenę?

25.01.2019., 13:01h
Nie ma chyba drugiej takiej mlecznej fermy w kraju. Jej wyjątkowość widać tu na każdym kroku, a niepowtarzalny smak produkowanego tutaj mleka pochodzi z naturalnego, dobrego siana. Pod Szczecinkiem znajduje się największe w kraju i jedno z największych w Europie biodynamicznych i ekologicznych gospodarstw – Spółka Rolnicza Juchowo, należąca do Fundacji im. Stanisława Karłowskiego. Jedną z jej wizytówek jest właśni mleko sienne.
Biodynamiczne i ekologiczne gospodarstwo wbrew pozorom, to niełatwe zadanie. Zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej obowiązują ściśle określone i bardzo restrykcyjne wymagania. Szczególnego znaczenia nabierają one w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka, w których to obowiązuje m.in. wymóg stosowania wyłącznie naturalnych nawozów czy też pastwiskowania bydła. Zdecydowanie łatwiej jest je spełnić, gdy mleczne pogłowie jest mało liczne. O wiele trudniej, gdy stado liczy kilkaset sztuk zwierząt. A tak jest właśnie w Juchowie, gdzie średniorocznie utrzymywanych jest ok. 720 sztuk bydła, w tym 360 krów rasy hf i brunatnej szwajcarskiej (brown swiss).

Latem głównie pastwisko

Podstawą letniego żywienia stada jest pastwisko, na które zwierzęta wyprowadzane są początkowo na kilka godzin już w kwietniu. W maju obowiązuje już wypas całodzienny, a w czerwcu zwierzęta przebywają na pastwiskach całą dobę. Do obory zganiane są tylko na dój. W tym czasie krowy dokarmiane są wyłącznie sianem wymieszanym z paszą treściwą. Jednym z wymagań wynikającym ze specyfiki gospodarstwa jest również to stanowiące, że udział pasz treściwyc...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 06:40