r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Mlekovita inwestuje w Trzebownisko

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 20.05.2018r.

Spotkanie się to początek, trzymanie się razem to postęp, natomiast dopiero praca razem to sukces – stwierdził Dariusz Sapiński, prezes Grupy Mlekovita, witając uczestników Konferencji XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które w tym roku odbyło się w Rzeszowie. Prezes Sapiński powitał ich w zakładzie w Trzebownisku, który w grupie Mlekovity znajduje się od sześciu lat.

r e k l a m a

Utrudniona produkcja mleka na Podkarcpaciu

Prezes Dariusz Sapiński podkreślił, że każda grupa zawodowa ma swoje problemy do rozwiązania, nie inaczej jest w przypadku branży mleczarskiej.

Musimy stawać się coraz lepiej funkcjonującą firmą i coraz lepiej rozwiązywać problemy naszego kraju. Jednym z naszych celów jest sprawienie, aby mieszkańcy Podkarpacia nie musieli szukać chleba za granicą – dodał Dariusz Sapiński. – Cieszę się, że mogę spotkać się z elitą polskiego mleczarstwa.

Podkarpacie, jak każdy region, rządzi się swoimi prawami. W warunkach Podkarpacia produkcja mleka jest bardzo utrudniona. Niestety, Unia Europejska stwierdziła, że rejony górskie – na przykładzie Austrii – są jednymi z najlepiej się rozwijających, więc nie można liczyć na specjalne wsparcie dla takich regionów jak Podkarpacie.

Staramy się więc w obecnych warunkach poprawić rentowność tej produkcji w warunkach ekologicznych, dążymy do wytwarzania produktów z mleka BIO, taki jest nasz cel w tym regionie w dwóch zakładach w Trzebownisku i w Sanoku – wyjaśniał prezes. – Mamy już kilka takich produktów, przede wszystkim ser kaszkawał, kefir, ser gouda, jogurt.



  • Antoni Kogut, dyrektor zakładu w Trzebownisku i Dariusz Sapiński, prezes Grupy Mlekovita
Jego zdaniem, dziś produkcja bez GMO staje się standardem, choć nie ma ustawy, która porządkowałaby te zagadnienia. Aby to uporządkować, należałoby zacząć od producentów pasz – którzy na tej samej linii produkują pasze z GMO i bez GMO. Tu na szczęście nie mamy z tym problemu, bo rejon Podkarpacia pozwala produkować mleko ekologiczne.

Zdaniem prezesa Sapińskiego, u naszych sąsiadów – na Słowacji i w Czechach – mleka ekologicznego jest za dużo. W Polsce bariery administracyjne sprawiają, że rozwój produkcji takiego surowca postępuje zbyt wolno. Podkreślił również, że producentów mleka w Polsce ubywa i trzeba dziękować tym rolnikom, którzy kontynuują ten kierunek produkcji.

Mlekovita zwiększa konkurencyjność swoich zakładów

r e k l a m a

Ten kto odejdzie od produkcji mleka nigdy do niej nie wróci – mówił Sapiński. – Naszym celem jest jak najaktywniejsze wspieranie producentów mleka. Jest jeszcze dużo do zrobienia w polskim mleczarstwie, choć postęp jest zauważalny. Jednak ciągle musimy mierzyć się z różnymi wyzwaniami, między innymi ze wzrostem konkurencyjności naszej produkcji i obniżenia kosztów samej produkcji mleka i w zakładach przetwórczych.

Właśnie z tego powodu Mlekovita zdecydowała się postawić na kogenerację połączoną z biogazownią przy oczyszczalni ścieków. Ma to prowadzić do maksymalnego zmniejszenia kosztów oczyszczania ścieków. Niższe koszty pozwalają zwiększyć konkurencyjność poszczególnych zakładów Mlekovity.

Najważniejsi jednak są ludzie i kapitał, ale przecież ludzie to też kapitał – mówił Dariusz Sapiński.



  • Biogazownia powstająca przy oczyszczalni ścieków w Trzebownisku zasili gazem nowoczesną kotłownię kogeneracyjną

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody