r e k l a m a

Partner serwisu

Mokra nawierzchnia w oborze niszczy racice

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.03.2020r.

Krowy mleczne muszą być utrzymywane w warunkach, w których racice będą suche. Tylko wtedy unikniemy ryzyka pojawienia się kulawizn.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Mokre racice,  to chore racice

Róg racicowy zanurzony w wodzie szybko ją wchłania, szczególnie w czasie pierwszej godziny zanurzenia. Wysoka wilgoć powoduje pęcznienie rogu i skóry, głównie na opuszkach, w szparze międzyracicowej i koronie, przez co miejsca te stają się o wiele bardziej podatne na różnego rodzaju infekcje.

Wpływ moczu i kału na rozmiękczanie rogu racicowego najczęściej obserwujemy w oborach z gładkimi posadzkami, w których odchody nie są regularnie usuwane. I właśnie dlatego, tak bardzo ważne jest regularne czyszczenie korytarzy spacerowych, również z podłogami szczelinowymi. Mokre i śliskie powierzchnie znacznie ograniczają także przyczepność, uniemożliwiając zwierzętom stawianie pewnych kroków. O tym, jak bardzo niebezpieczna dla krów jest (niezależnie od typu podłogi) jej śliska powierzchnia przekonało się wielu hodowców.

Jak zapewnić racicom dobre warunki w oborze?

Zabiegami, które skutecznie przeciwdziałają negatywnemu wpływowi mokrego środowiska – oprócz oczywiście wielokrotnego w ciągu dnia czyszczenia korytarzy – jest zapewnienie jak najlepszej wentylacji obory. W przewiewnym budynku podłogi znacznie szybciej wysychają. W osuszaniu pomocne może być również otwarcie obory np. w słoneczne dni. Dodatkowo promienie słoneczne mają działanie dezynfekujące.

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że o zdrowiu racic naszych krów decyduje również dobre, zapewniające komfort legowisko. Podczas leżenia racice są odciążane i dodatkowo obsychają. Jeśli zapewnimy krowom wygodne i suche miejsce do leżenia, to będą z niech chętnie korzystały i spędzą w nim tak pożądane 12–14 godzin. Taki długi okres odpoczynku przyczynia się m.in. do zmniejszenia ilości patogenów zasiedlających racice, w tym odpowiedzialnych za zapalenie skóry palca czy szpary międzyracicowej. Bakterie wywołujące te schorzenia potrzebują do namnażania stale wilgotnego środowiska.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody