Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Na jakie choroby są narażone krowy w okresie przejściowym?

Na jakie choroby są narażone krowy w okresie przejściowym?
Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 15.10.2020r.

Okres przejściowy jest krytycznym etapem fizjologicznym u krów. W tym czasie choruje od 30 do 50% krów i dlatego zwierzęta powinny być objęte szczególną troską hodowcy.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Obserwuj krowy w okresie przejściowym

W opinii prof. Mariny Von Keyserlingk z University of British Columbia z Vancuver, dotychczas hodowcy skupiali się przede wszystkim na właściwym żywieniu w tym okresie, upatrując w nim jedynej przyczyny występowania chorób. A tak – w ocenie specjalistki – być nie powinno. Okazuje się, że najczęściej występującym i niestety rzadko diagnozowanym schorzeniem w okresie przejściowym jest zapalenie błony śluzowej macicy (metritis). Jest to bardzo bolesna dla krów choroba, która istotnie wpływa na ich zachowanie. Cierpiące krowy unikają np. interakcji społecznych, wymagających konkurowania o paszę. Konsekwencją takiego stanu jest spadek pobrania suchej masy. Metritis zazwyczaj stwierdza odwiedzający oborę lekarz weterynarii. A okazuje się, że niejednokrotnie wystarczy dokładna obserwacja zachowania krów.
Potwierdzeniem może być doświadczenie, któremu poddano 100 krów w okresie przejściowym. Na 25 dni przed planowanym wycieleniem zwierzęta monitorowane były między innymi pod względem pobierania paszy: w którym miejscu stołu paszowego i ile pobierały karmy oraz jak często podchodziły do stołu paszowego. Monitorowanie pobrania paszy – co do godziny – odbywało się na dzień przed porodem, w dniu porodu i dzień po wycieleniu. Okazało się, że tylko 26 ze 100 krów było całkowicie zdrowych. 16 sztuk miało poważną postać zapalenia macicy, a kolejne 25 sztuk postać łagodną.

Walka o miejsce przy stole paszowym

r e k l a m a

Gdy obora jest przepełniona i krowy przestają mieć wystarczająco dużo miejsca, to zaczynają więcej stać i rozpoczyna się walka o dostęp do stołu paszowego.

Jak podkreśla prof. Keyserlingk, bardzo ważne jest – szczególnie przed wycieleniem i 1–2 tygodnie po porodzie zapewnienie krowom więcej miejsca przy stole paszowym, co z pewnością może ograniczyć konkurencję. Na zmianę zachowań społecznych wpływa także przegrupowywanie krów. Wykazano, że krowy spędzają mniej czasu na jedzeniu, po świeżej dostawie paszy w dzień przegrupowania i produkują wtedy nawet o 4 kg mleka dziennie mniej. Gdy krowy przegrupowywane są przed wycieleniem zmniejsza się również czas przeżuwania.


  • W okresie przejściowym krowy są szczególnie wrażliwe, gdyż następuje u nich utarta odporności (immunosupresja) i zwiększa się więc podatność zwierząt na choroby infekcyjne

Inne choroby okresu przejściowego

W okresie przejściowym najbardziej nasilone są także objawy schorzeń racic, spowodowane urazami, które miały miejsce 10–15 tygodni wcześniej. Stanie, jedzenie i leżenie to trzy podstawowe zachowania krów w oborach bezuwięziowych. Obserwując je możemy wiele o naszych zwierzętach się dowiedzieć. Krowy, u których w szczytowej fazie laktacji zdiagnozowano zmiany chorobowe racic, w okresie przejściowym długo stały i jak się później okazało miały zmiany na racicach.

Powyższe informacje potwierdzają, że w okresie przejściowym warto skupić się nie tylko na właściwym żywieniu zwierząt, ale również na zapewnieniu krowom jak najwięcej miejsca przy stole paszowym, zredukowaniu stresu (szczególnie przed wycieleniem) i– co bardzo ważne – zapewnieniu suchego legowiska.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
 

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody