StoryEditorWiadomości z branży

Nagrodzone produkty podczas XVII Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych

05.05.2018., 15:05h
Najlepsze masła, śmietany, twarogi i sery oraz produkt mleczny roku wskazali arbitrzy podczas XVII  Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych, która odbyła się między 17 a 21 kwietnia w Rzeszowie. Mleczarze z całej Polski uczcili także pamięć prof. Jana Kiszy, wielkiego autorytetu polskiego mleczarstwa.
Krajową Ocenę przeprowadzono wspólnymi siłami Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Pamiątkowe medale z popiersiem prof. Jana Kiszy wręczono podczas uroczystej gali, którą brawurowo poprowadzili Waldemar Broś, prezes KZSM oraz Klemens Ciesielski, szef KSM, który od 25 lat kieruje pracami tego stowarzyszenia.

Pamiętali o profesorze

Sylwetkę profesora Kiszy przedstawił jego uczeń prof. Bogusław Staniewski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Profesor Kisza od 1952 r. pracował w Katedrze Technologii Mleczarstwa WSR. W 1964 r. na podstawie napisanej pod kierunkiem prof. Józefa Janickiego rozprawy, uzyskał stopień naukowy doktora. Stopień doktora habilitowanego otrzymał na podstawie oceny całokształtu dorobku naukowego i rozprawy pt. „Badania nad zmianami w składzie chemicznym mleka krów chorych na zapalenie wymion z uwzględnieniem jego przydatności do przerobu” w 1969 r. W 1976 r. został profesorem nadzwyczajnym a w 1983 r. profesorem zwyczajnym. Zajmował stanowisko profesora zwyczajnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego na Wydziale Nauki o Żywności w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. Jednocześnie w latach 1977–1993 był pracownikiem Oddziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie.



  • Mleczarnie wyróżnione za masło ze słodkiej śmietanki reprezentowali (od lewej): Antoni Stelmaszyński, wiceprezes SM Gostyń, Wiesław Stępień, prezes OSM Końskie, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch, Andrzej Minarczuk, prezes OSM w Kosowie Lackim, Anna Mazur, córka prof. Jana Kiszy, Aldona Grudzień, dyrektor OSM Łowicz, Antoni Kogut, dyrektor zakładu SM Mlekovita w Trzebownisku, Anna Murzyn, Lacpol


W latach 1978–1981 był dziekanem Wydziału Technologii Żywności ART. W Olsztynie w latach 1972–1975 był członkiem Rady Głównej Ministerstwa Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, w latach 1984–1987 członkiem centralnej Komisji Kwalifikacyjnej, w latach 1982–1984 dyrektorem Instytutu Inżynierii i Biotechnologii Żywności, w latach 1984–1986 dyrektorem Instytutu Technologii Mleczarskiej. W 2001 r. uzyskał tytuł doktora honoris causa Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Wypromował 119 inżynierów, 494 magistrów i 25 doktorów, z których 8 zostało profesorami i rektorami. Wykonał ponad 100 recenzji, w tym 34 dorobku do tytułu naukowego, 40 prac doktorskich i 32 prac habilitacyjnych.



  • Nagrodzeni za śmietanę: Szczepan Skomra, kierujący oddziałem SM Mlekpol w Radomiu, Tadeusz Proczek, prezes OSM w Grodzisku Mazowieckim, Anna Mazur, Antoni Kogut, SM Mlekovita o. w Trzebownisku i prof. Bogusław Staniewski

Krajowa ocena

Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej i oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu oraz dodatkowych informacji na opakowaniu.



  • Mariusz Falgowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku i Janusz Mojak, prezes SM Bieluch, odebrali medale za mleka fermentowane m.in. jogurt typu greckiego, jogurty kremowe
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, sprawozdanie z badań „Badanie jakości masła i mlecznych produktów wysokotłuszczowych” wykonane przez Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. dr. hab. Jana Kiszy za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.



  • Opiekunki najlepszych klas w szkołach rolniczych nagrodzonych w olimpiadzie mleczarskiej: Monika Naruszko z Rypina, Grażyna Kajurek z Wysokiego Mazowieckiego oraz Edyta Kłak z Łowicza wraz z Waldemarem Brosiem, prezesem KZSM i Klemensem Ciesielskim, od 25 lat kierującym Krajowym Stowarzyszeniem Mleczarzy


Laureaci:

Masło ze słodkiej śmietanki (82% tł.)

  1. Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu
    Masło ekstra 250 g
  2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za zestaw Masło ekstra 200 g,
    Masło ekstra osełkowe
  3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Końskie 
    Masło Szlachetne 200 g
  4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim
    Masło extra
  5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
    Masło ekstra
  6. Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie
    Masło 82% tł. Bieluch
  7. Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita
    Polskie Masło bez laktozy 200 g
  8. Zakład Przetwórstwa Mleka Mlecz Sp. z o.o.
    Masło ekstra

Masło ze śmietany (ukwaszonej) (82% tł.)

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu
    Masło Osełka międzyborska
  2. Średzka Spółdzielnia Mleczarska za
    Zestaw Jana masło ekstra Osełka wiejska 300 g,
    Jana masło ekstra wiejskie 250 g,
    Jana masło wielkopolskie 250 .


Śmietana

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim
    Śmietana 18% Wiejski dworek
  2. Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Polska
    Śmietana bez laktozy 18% tł.
  3. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol
    Śmietana 22%/kubek

Sery i serki twarogowe i tym podobne produkty (kremowe, powyżej 30% tł. w s.m.).

  1. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol za
    Zestaw śmietankowy twaróg sernikowy i serek homogenizowany naturalny
  2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
    Fellada 45%

Sery dojrzewające (min. 48% tł. w s.m.)

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
    Ser gouda podpuszczkowy dojrzewający

Mleka fermentowane (min. 8% tł.) m.in. jogurt typu greckiego, jogurty kremowe.

  1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska Włocławek
    Jogurt naturalny typu greckiego
  2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach
    Jogurt typu greckiego
  3. Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie
    Jogurt typu greckiego

Produkt Mleczny Roku 2018

  1. Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2018” otrzymała OSM w Kole za mleko w proszku pełne instant, które zostało wprowadzone na rynek w ciągu ostatnich dwóch lat
Krzysztof Wróblewski
Paweł Kuroczycki

XVII Krajową Ocenę Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mleka
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 18:08