Wzorowo przygotowane tegoroczne Euroforum Polskiego Mleczarstwa
Tegoroczne Euroforum było wzorowo przygotowane przez Tadeusza Proczka, nowego prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, który na tym stanowisku zastąpił niezmiernie zasłużonego dr. Klemensa Ciesielskiego. Tadeusza Proczka czynnie wspierała Hanna Bogdańska-Zaręba, członek zarządu KSM. Na początek uczestnicy wysłuchali sprawozdania Marcina Hydzika z działania Porozumienia dla Mleczarstwa powołanego podczas Euroforum w 2020 r. Przez rok pracami porozumienia kierował właśnie Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Dlaczego Komisja FPM nie dofinansowała targów Mleko Expo?
Przedstawiciele wchodzących w skład Porozumienia organizacji należą także do Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mleka. W tym roku po raz pierwszy od lat w FPM nie znalazły się pieniądze na wsparcie dla organizowanych przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, a cieszących się ogromną tradycją targów Mleko Expo w Warszawie.
Krzysztof Wróblewski, w związku z tym zwrócił się do Marcina Hydzika, szefa Porozumienia, z pytaniem dlaczego Komisja Zarządzająca FPM nie dofinansowała targów Mleko Expo. Hydzik zasiadający w komisji odpowiedział, że na bieżący rok wszystkie pieniądze z funduszu zostały już rozdysponowane i ewentualna dotacja na Mleko Expo obciążyłaby budżet funduszu na 2022 r., a tego komisja wolała uniknąć. Podkreślił także, że zagłosowałby przeciw, gdyby taki wniosek trafił pod obrady komisji po raz kolejny. Hydzik, odpowiadając na pytanie o powstanie federacji zrzeszającej organizacje mleczarskie, nie wykluczył takiej możliwości, o ile podmioty tworzące Porozumienie wyrażą taką wolę. W Krynicy odbyło się także „walne zebranie” członków porozumienia, którzy wybrali przewodniczącego na kolejną kadencję. Jednogłośnie wybrali Leszka Hądzlika, prezydenta Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
- Od lewej: prof. Andrzej Babuchowski, SM Mlekpol, Waldemar Broś, prezes KZSM, Irena Miedzińska, prezes OSM Wart-Milk Sieradz, prof. Arnold Reps, Tadeusz Proczek, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy oraz OSM Grodzisk Maz., Marcin Artamonow, wiceprezes SM Bieluch Chełm, Marek Kapica, prezes SDM Wieluń
Które sery i twarogi nie miały sobie równych?
Zobacz także
Jednak najważniejszym momentem Euroforum była gala, podczas której wręczono medale i wyróżnienia dla producentów najlepszych serów i twarogów oraz za innowacje w mleczarstwie.
W pierwszym konkursie decyzja należała do komisji superarbitrów, w której skład weszli:
- prof. Arnold Reps (przewodniczący),
- mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba (sekretarz)
oraz członkowie:
- dr inż. Wojciech Derengiewicz,
- dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie,
- dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie,
- dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR.
Oceny prób dokonała komisja arbitrów w składzie:
- dr inż. Marek Aljewicz,
- prof. UWM w Olsztynie,
- dr inż. Maria Baranowska,
- dr hab. Anna Dąbrowska,
- mgr inż. Aldona Grudzień,
- dr inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM w Olsztynie,
- dr inż. Adriana Łobacz,
- dr inż. Katarzyna Staniewska,
- mgr inż. Ewa Muszalska,
- mgr inż. Iwona Serocka,
- dr inż. Marek Szołtysik
- dr inż. Justyna Żulewska, prof. UWM w Olsztynie.
Patronem XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów był dr inż. Aleksander Kubiak, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM (rozpoczął kadencję w 2016 r.), wieloletni nauczyciel akademicki, ekspert w zakresie techniki procesowej i inżynierii produktu. Był absolwentem Politechniki Warszawskiej. Wiele lat pracował na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Był współtwórcą specjalności Food Engineering, której absolwenci otrzymują dwa dyplomy: ukończenia studiów magisterskich Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Offenburgu. Zmarł 19 września 2018 roku.
Komisja Superarbitrów przyznała medale w poniższych grupach:
Sery holenderskie
- OSM w Łowiczu – Ser Gouda 48% Wędzona plastry,
- OSM w Myszkowie – Ser Gouda Wędzony;
Sery pleśniowe
- Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych – zestaw serów Błękitny, Złocisty, Turkusowy, Srebrzysty;
Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące
- SM Spomlek – Bursztyn Szefa,
- OSM Włoszczowa – Ser Czarna Perła porcje 150 g,
- Prawdziwe Jedzenie sp. z o.o. – Ser Prezesa Owczy i Ser Prezesa Krowi;
Sery pozostałe
- OSM w Nowym Sączu – Bryndza Sądecka (50% sera owczego),
- OSM w Grodzisku Mazowieckim – Zestaw Serów Mozzarella,
- OSM w Krasnymstawie – Ser Halloumi;
Twarogi produkowane metodą tradycyjną
- OSM Cuiavia w Inowrocławiu – Twaróg Półtłusty Trzykrotnie Mielony,
- OSM w Łowiczu – Ser Twarogowy Krajanka,
- JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska – za zestaw twarogów: Twarożek Wiejski ze Szczypiorkiem 200 g i Twaróg Półtłusty Krajanka,
- OSM w Końskich – Twaróg Półtłusty 250 g,
- OSM w Piaskach – za zestaw twarogów: Twaróg Piasecki Śmietankowy i Twaróg Piasecki Półtłusty Krajanka,
- SM Udziałowców – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa,
- OSM w Głuchowie – Twaróg Półtłusty,
- SM Września – Gzik Wrzesiński;
Twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych
- OSM Włoszczowa – Twaróg na Sernik wiaderko 1 kg;
- Serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji
- OSM Wart-Milk – Twaróg Sernikowy MU!
- SM Bieluch w Chełmie – Serek Bieluch Naturalny Lekki,
- SM Mlekpol – Serek Homogenizowany Waniliowy marka Rolmlecz,
- SDM w Wieluniu – Mój Ulubiony Twarożek Kanapkowo-Sernikowy,
Sery topione
- Sertop sp. z o.o. – Ser Topiony Cheddar plastry 130 g;
Produkt Mleczny Roku 2021
- OSM w Łowiczu za Serek Mascarpone Mix 250 g.