r e k l a m a

Partner serwisu

Najważniejsze aspekty zasuszania krów mlecznych

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 04.10.2018r.

Okres zasuszenia w wielu gospodarstwach traktowany jest jako koniec laktacji, gdy tymczasem powinien być uznawany jako początek nowego cyklu zdrowotnego i produkcyjnego. Okres ten jest niezbędny do stworzenia w organizmie krowy odpowiednich warunków do szybkiego wzrostu i rozwoju płodu, prawidłowego porodu i okresu poporodowego, zapobieganiu schorzeń metabolicznych, schorzeń wymion i racic, jak również wysokiej produkcji mleka. Wydzielenie ze stada krów grupy zwierząt podlegających zasuszeniu stało się normalną procedurą w dużych stadach, natomiast stanowi „problem” w mniejszych grupach.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Zasuszenie najważniejszym okresem w cyku produkcyjnym krów mlecznych

Niewątpliwie okres zasuszenia jest najważniejszym, a zarazem najtrudniejszym etapem w cyklu produkcyjnym krów mlecznych, często niedocenionym przez hodowców. Należy pamiętać, że zasuszenie to nie tylko okres odpoczynku dla krowy, ale czas przygotowania organizmu do wzmożonego  wysiłku, jakim jest poród i laktacja.

Okres okołoporodowy można podzielić na przedziały czasowe: zasuszenia właściwego (od  8 do 3 tygodni przed porodem), przejściowego (od 3 tygodnia do porodu), fresh cow (od porodu do 6 tygodnia po porodzie).


Fot. Beata Dąbrowska
  • Część hodowców w okresie zasuszenia stosuje tylko pasze słomiaste, co jest poważnym błędem, bowiem wywołują one istotne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych oraz obniżenie poziomu insuliny, co prowadzi do głębokiego deficytu energii

Jak zasuszać krowę?

r e k l a m a

Laktację podtrzymuje regularność procesów dojenia i ssania, które podlegają hormonalnym wpływom prolaktyny, estrogenów, progesteronu, somatotropiny i kortyzolu. Przy braku bodźców wydzielanych przez te hormony następuje  zahamowanie sekrecji mleka i rozpoczyna się inwolucja gruczołu mlekowego. W procesie tym bierze udział specyficzne białko hamujące sekrecję mleka FIL (Feedback Inhibitor of Location),  którego poziom istotnie wzrasta w ostatnim okresie laktacji. Białko to ma istotny wpływ na zamieranie (apoptozę) komórek gruczołowych, które następnie podlegają rozpuszczeniu pod wpływem enzymów wydzielanych przez lizosomy. Z kolei w inwolucji gruczołu mlekowego bierze udział system plazmionogenny (plazma, białko-P53), insulinopodobny czynnik wzrostu oraz białko wiążące cytokinę.

W praktyce przyjęły się dwie metody zasuszenia:
  • natychmiastowe przy produkcji mleka poniżej 25kg/ dzień,
  • przedłużone – gdzie krowy doi się raz dziennie przez kilka dni, następnie zasusza.

W zahamowaniu wydzielania mleka  duże znaczenie odgrywa ograniczenie dopływu krwi do komórek gruczołu mlekowego, ponieważ gromadzące się w pęcherzykach mleko powoduje zwiększenie ciśnienia w wymieniu, umożliwiając dopływ składników pokarmowych w dawce, co wykorzystywane jest w większości obór prowadzących system natychmiastowego zaprzestania doju.

Z wielu badań naukowych prowadzonych w kraju i zagranicą wynika, że zbyt drastyczne pozbawianie krów składników pokarmowych w dawce prowadzi do zaburzeń metabolicznych i może negatywnie wpływać na produkcję mleka oraz zdrowie krów w zbliżającej się laktacji. Sugeruje to, że należy unikać natychmiastowego zasuszenia krów o wydajności powyżej 17–18 kg mleka na dzień. W takich przypadkach stopniowo, przez około 2 tygodni ograniczamy podaż pasz energetycznych i mlekopędnych, przy zastąpieniu ich paszami słomiastymi. Istotna rolą w tym przypadku spełnia słoma pszenna o długości 2–3 cm, która w bardzo dużym stopniu „czyści żwacz” z brodawek żwaczowych.

Wskazówki przy zasuszeniu:
  1. przeprowadzić kontrolę wymienia przed zasuszeniem,
  2. zasuszać krowy niewykazujące zapaleń wymienia oraz schorzeń metabolicznych,
  3. zasuszać metodą natychmiastową, pod osłoną antybiotyków i zasklepić strzyki osłonkami wewnętrznymi lub zewnętrznymi,
  4. krowy z zapaleniem klinicznym wyleczyć przed wycieleniem,
  5. kontrolować krowy zasuszone,
  6. dostosować żywienie odpowiednio do okresu zasuszenia,
  7. jeśli jest to możliwe, oznaczyć poziom białka, tłuszczu i liczbę komórek somatycznych, a następnie wyeliminować niezgodność,
  8. na 21–14 dni przed wycieleniem krowy ponownie zasklepić strzyk

Prof. Adam Traczykowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody