StoryEditorWiadomości rolnicze

Naukowcy orzekli, że mleko krowie może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie

18.09.2017., 15:09h
Wokół mleka i jego przetworów narosło wiele mitów i legend. Mleko obarcza się odpowiedzialnością za otyłość, cukrzycę typu 2, chorobę wieńcową,  osteoporozę, a nawet niektóre raki. Tymczasem rzeczy mają się następująco. Wpływu „mleka” roślinnego na zdrowie, jak twierdzą naukowcy, jeszcze gruntownie nie przebadano. Za to mleko krowie doczekało się licznych badań, w tym ostatnio takich, które dowodzą, że nie tylko nie musimy zamieniać go na roślinne substytuty, ale powinniśmy włączyć do diety. 
Z prostego powodu – mleko i białka mleka mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. W badaniach uwzględniano mleko i jego przetwory z wyłączeniem masła. Przyjrzyjmy się najpierw wynikom badań dotyczącym otyłości.

Pij, nawet schudniesz

Otóż okazuje się, że wśród dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym nie ma związku pomiędzy spożywaniem mleka i nadwagą. Naukowcy zajmujący się długoterminowym związkiem między konsumpcją mleka i jego przetworów a nadmierną wagą odkryli, że u dzieci w grupie, w której w badaniach podawano największą dawkę nabiału, ryzyko nadwagi lub otyłości było o 38% mniejsze niż w grupie, której podawano najmniejszą dawkę. Mleko i jego przetwory są dobrymi źródłami wysokiej jakości protein. Proteiny zaś, czyli białka, są niezwykle istotne w traceniu zbędnych kilogramów, a potem – utrzymaniu wagi. Mają bowiem dużą zdolność sycenia, a to zapobiega przyjmowaniu nadwyżek kalorii. To z kolei pozwala łatwiej usuwać rezerwy tłuszczu. Proteiny z nabiału to także świetne źródło podstawowych aminokwasów potrzebnych do budowy białka mięśni. Podczas utraty wagi zachowujemy więc aktywne metabolicznie mięśnie.

Mleczna tarcza na cukrzycę

Co do cukrzycy – badania wykazały, że u osób z tolerancją laktozy, a więc u przeważającej części populacji, spożycie mleka i jego przetworów nie zwiększa ryzyka cukrzycy typu 2 (tej zależnej od diety). To badania, którym poddano blisko 600 tysięcy osób, a także ponad 43 tysiące cukrzyków. Wykazano nawet, że większe spożycie produktów nabiałowych i jogurtu obniża nieco ryzyko wystąpienia tej cukrzycy. Nie zaobserwowano tego związku w przypadku mleka. Dobroczynny wpływ fermentowanych produktów mlecznych, takich jak sery i jogurty, wynika najprawdopodobniej z ich wpływu na florę bakteryjną jelit.


Mleko dla serca


Wbrew oczekiwaniu nawet niektórych naukowców okazuje się, że produkty mleczne z dużą zawartością tłuszczu, w tym zwłaszcza żółty ser, nie podnoszą poziomo tzw. złego cholesterolu. Nie stwierdza się też wyraźnego związku między produktami mlecznymi a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, chorobą wieńcową czy też zawałem. Co więcej, wykazano, że spożywanie 200 ml mleka dziennie obniża ryzyko zawału serca o 7%. Ludzie spożywający w codziennej diecie nabiał obciążeni są nawet o 13% mniejszym ryzykiem zawału niż ci, którzy nabiału jedzą bardzo mało albo wcale. Przetwory mleczne wykazują też w niektórych badaniach działanie obniżające ciśnienie krwi.

Badacze nie mają też wątpliwości, że mleko i nabiał pozytywnie wpływają na budowę kości u dzieci i dojrzewającej młodzieży.

Nabiał kontra nowotwór

Naukowcy podejrzewają, że jego konsumpcja może obniżać ryzyko raka jelita grubego. Istnieją badania, w których u mężczyzn spożywających 525 g mleka dziennie odnotowano aż o 26% mniejsze ryzyko tego raka niż u statystycznego konsumenta nabiału. Takiego związku nie stwierdzono jednak u kobiet. Istnieje też jedno badanie, które pozwala podejrzewać pozytywny wpływ dużej konsumpcji mleka w przeciwdziałaniu rakowi pęcherza oraz rakowi żołądka, a być może także rakowi piersi.

Karolina Kasperek
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 10:00