r e k l a m a

Partner serwisu

Niby drobiazgi, a znaczą tak wiele

Polskie mleko
Data publikacji 04.04.2016r.

Wysoko wydajna krowa prawie połowę życia poświęca na pobieranie i przeżuwanie paszy. Z tego powodu hodowca powinien zapewnić zwierzętom optymalne warunki, by te naturalne potrzeby były zaspokojone. W przeciwnym wypadku spadać będzie pobranie paszy.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W

 oborach uwięziowych wiele uwagi należy poświęcić systemowi wiązania krów, długości stanowisk, budowie żłobów i funkcjonowaniu poskormów. Dno żłobów powinno znajdować się 10–15 cm powyżej poziomu stanowiska. Wyższa jego lokalizacja powoduje mniejszą sekrecję śliny i obniżenie spożycia paszy. 

W oborach wolnostanowiskowych ograniczenie pobierania paszy może być związane z ograniczonym dostępem do stołu paszowego, który powinien wynosić 70–75 cm na sztukę, wadliwie rozmieszczonymi poidłami lub śliską nawierzchnią korytarzy spacerowych. 

Krowom należy zapewnić wygodne, suche i czyste stanowisko o odpowiedniej długości i szerokości, ponieważ sprzyja to właściwemu przeżuwaniu i wypoczynkowi. Spożycie pasz spada przy wysokich temperaturach otoczenia, powyżej 24° C, gdyż wówczas mamy do czynienia ze stresem cieplnym. W takich warunkach krowy wykazują zmniejszoną chęć spożywania pasz. Ważnym warunkiem dużego pobierania paszy jest zapewnienie całodobowego do niej dostępu, nawet w nocy. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym należy zadbać o odpowiednie oświetlenie umożliwiające zlokalizowanie paszy na stole paszowym. Oczywiście podgarnianie pasz zachęca krowy do dodatkowego ich pobrania.

Warto zwrócić także uwagę na rozdrobnienie TMR-u. Drobno pocięte kiszonki zmieszane w wozie paszowym z dużymi ilościami pasz treściwych, wysłodkami lub młótem fizjologicznie nie są dobre dla krów, ponieważ wydzielają one zbyt mało śliny, a zatem płyn żwacza jest niedostatecznie buforowany. Zbyt kwaśne środowisko żwacza obniża apetyt. Objawem złej struktury dawki jest niski procent tłuszczu w mleku. Niskie pH wywołuje także schorzenia racic, co również wpływa na gorsze pobranie paszy.

 

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody