r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Nie za dużo, nie za dobrze

Polskie mleko
Data publikacji 05.10.2016r.

Na przygotowanie optymalnej kondycji krów należy zwrócić uwagę już w ostatnich 100 dniach laktacji. Krowa powinna rozpoczynać zasuszenie w kondycji ocenianej na 3,5–3,75 punktów (w 5-punktowej skali BCS). U pierwiastek, w celu uniknięcia trudności przy wycieleniu zaleca się kondycję 3,0–3,25.

r e k l a m a

Dla większości stad okres zasuszenia powinien być podzielony na dwa okresy żywieniowe: okres zasuszenia właściwego – od 8–9 tygodnia przed wycieleniem do końca 4 tygodnia przed wycieleniem oraz okres przejściowy – od 3 tygodnia przed wycieleniem do porodu.

W okresie zasuszenia właściwego krowy powinny otrzymywać wyłącznie pasze objętościowe, które wypełniają przewód pokarmowy. Zaleca się wówczas stosowanie dawki pokarmowej o małej koncentracji energii i stosunkowo dużej zawartości węglowodanów strukturalnych (NDF powyżej 45%) i umiarkowanej białka (ok. 10–11%). Pobranie suchej masy w tym czasie powinno wynosić 1,7–2,0 % masy ciała krowy. Z powodu dużej zawartości Ca i K pasze objętościowe, takie jak: zielonki, kiszonki, sianokiszonki z roślin motylkowych (koniczyny, lucerny) nie powinny stanowić więcej niż połowę dawki. Duża koncentracja energii w kiszonce z kukurydzy to powód, dla którego jej udział w dawce również nie powinien przekraczać 50% dawki. Przy żywieniu krów zasuszonych dawką pełnoporcjową TMR należy zadbać, aby udział pasz objętościowych wynosił około 65% w przeliczeniu na suchą masę. Skarmiane w tym okresie pasze objętościowe dobrej jakości wpływają na poprawę funkcjonowania żwacza, stymulują wydzielanie śliny oraz dobroczynnie wpływają na regenerację błon śluzowych żołądka. Niewielki dodatek pasz treściwych ma jedynie zapewnić prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej pod względem energetyczno-białkowym. Dobrymi paszami w tym czasie są bogate w witaminy A i E zielonki pastwiskowe. Podczas zasuszenia właściwego można podawać krowom nieco słabszej jakości siano i słomę, bezwzględnie przestrzegając zasady, że pasze nie mogą być spleśniałe.

Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody