Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Niedobory witaminy E i beta-karotenu są powszechne u krów po wycieleniu

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Niedobory witaminy E i beta-karotenu są powszechne u krów po wycieleniu
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 06.08.2021r.

O niedoborach witaminy E i beta-karotenu w dawkach dla krów mlecznych, niejednokrotnie piszemy na łamach naszego tygodnika. Okazuje się, że niedobór przeciwutleniaczy mających duży wpływ na płodność jest powszechny nie tylko w naszym kraju.

r e k l a m a

Niedobór witaminy E i beta-karotenu jest powszechny nie tylko w Polsce

W Anglii przeprowadzono badanie, które objęło 10 mlecznych farm. Jednoznacznie wykazało ono powszechny niedobór witaminy E i beta-karotenu. Otóż, aż 90% świeżo wycielonych krów miało niedobór witaminy E, a 75% niedobór beta-karotenu. Połowa zasuszonych krów miała niedobór obu przeciwutleniaczy.

30% krów nadal miało niedobór obu przeciwutleniaczy jeszcze trzy tygodnie po wycieleniu. Dane te potwierdzają, że zwiększone ryzyko niedoboru witaminy E i beta-karotenu jest powszechne u krów żywionych tzw. „żółtą” dietą składającą się w ponad 50% z kukurydzy, słomy i całych roślin. W porównaniu z dietą „zieloną”, dietą opartą na trawie, pasze te mają zwykle niską zawartość kluczowych przeciwutleniaczy. Potwierdza to fakt, że jedyne gospodarstwo żywiące krowy „zieloną” dawką pokarmową opartą na kiszonce z traw, w żadnym momencie nie miało niedoboru beta-karotenu.

Dlaczego witamina E i beta-karoten są kluczowe dla rozrodu krów?

r e k l a m a

Prowadzący badania lekarz weterynarii Andy Adler z Molecare Farm Vets twierdzi, że prawidłowe zaopatrzenie w witaminę E i beta-karoten jest kluczowe, biorąc pod uwagę rolę, jaką odgrywają w płodności. Przeciwutleniacze biorą udział w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi substancjami chemicznymi, które są wytwarzane w odpowiedzi na normalne urazy i urazy obserwowane podczas porodu. Jeśli chemikalia te nie zostaną usunięte, mogą mieć negatywny wpływ na tkanki ciała, a szczególnie te zaangażowane w płodność, takie jak rosnący oocyt. Dostarczanie krowom przeciwutleniaczy pomaga przeciwdziałać tym szkodliwym chemikaliom i chroni rosnący oocyt. Ponieważ oocyt zaczyna się rozwijać 100 dni przed rozpoczęciem rui, niezbędne jest upewnienie się, że krowa ma odpowiedni ich poziom w okresie zasuszenia i okresie przejściowym.

Krowy zasuszone i we wczesnej laktacji żywione dawką opartą na kiszonce z kukurydzy mogą tylko skorzystać na większej suplementacji witaminy E i beta-karotenu

  • Krowy zasuszone i we wczesnej laktacji żywione dawką opartą na kiszonce z kukurydzy mogą tylko skorzystać na większej suplementacji witaminy E i beta-karotenu

Jak suplementować krowom przeciwutleniacze?

Fakt, iż wysoki odsetek świeżo wycielonych krów wykazuje niedobór przeciwutleniaczy.Warto zwiększyć ich suplementację w okresie porodu i pomóc przygotować krowę na zwiększone zapotrzebowanie podczas wycielenia. Suplementacja witamin E i beta-karotenu w okresie zasuszenia krów zapewni najlepszą ochronę rozwijającego się oocytu, dzięki czemu jest gotowy do
zapłodnienia.

Aktualne wytyczne sugerują podawanie do 1000 mg beta-karotenu na krowę dziennie we wczesnej laktacji oraz do 4000 j.m. na krowę dziennie witaminy E dla krów w okresie przejściowym.

Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairysite.com
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody