r e k l a m a

Partner serwisu

Od 20 do 100 krów mlecznych i na tym nie koniec

Polskie mleko Porady
Data publikacji 06.09.2019r.

– Albo idzie się do przodu, albo cofa, dlatego na chwilę zatrzymania rolnik pozwolić sobie nie może – mówi Zbigniew Gąsior – jeden z pięciu producentów mleka w miejscowości Bajdy w powiecie iławskim, który zaczynał od 20, a dziś doi już setkę krów.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Hodowca bydła mlecznego to najpiękniejszy i najbardziej chyba wszechstronny zawód świata. Ma tylko jedną główną wadę – nie ma urlopu ani wolnych dni – podkreślił z uśmiechem Zbigniew Gąsior, który prowadzi gospodarstwo już wspólnie z synem. Hodowcy utrzymują stado bydła liczące łącznie 180 sztuk, w tym 100 krów dojnych oraz 30 cielnych jałowic.

Przez upały spada wydajność krów

Jak poinformował gospodarz, około 5 lat temu zdecydował się na rezygnację z oceny użytkowości mlecznej, bo jak mówi – gospodarstwo nigdy nie sprzedawało jałowic hodowlanych. Ponadto, dziś większość mleczarni wykonuje już szczegółowe badania mleka każdemu dostawcy. W naszym wypadku, uzyskane tą drogą wyniki analiz są całkowicie wystarczające do kontroli m.in. prawidłowości żywienia stada.
Ilość wydojonego od każdej krowy mleka mogę zawsze sprawdzić za pomocą dwóch specjalnie do tego przeznaczonych aparatów udojowych – wyjaśniał pan Zbigniew, który zapytany o aktualny poziom wydajności ogromnie ubolewał, iż upalne lato przyczyniło się do jego spadku. Jak oszacował – obecnie uzyskuje około 7500 kg mleka od krowy, podczas, gdy jeszcze nie tak dawno było to średnio ponad 8000 kg.

Do tego dochodzi jeszcze dająca się mocno we znaki susza. I to już drugi rok z rzędu, która sprawia, że zbieramy coraz mniejsze ilości i coraz gorszej jakości pasze. Efekty ich skarmiania widać i w kondycji zwierząt i słabszym rozrodzie. Uzupełnienie wszystkich niedoborów poprzez zakup pasz kosztuje – niestety – coraz więcej, dlatego musimy skrupulatnie liczyć każdą wydawaną złotówkę – tłumaczył hodowca.

Zbigniew Gąsior wspólnie z synem Sebastianem gospodaruje w miejscowości Bajdy, w gminie Zalewo, gdzie uprawia 150 ha ziemi, w tym 24 ha dzierżawionej.
  • Zbigniew Gąsior wspólnie z synem Sebastianem gospodaruje w miejscowości Bajdy, w gminie Zalewo, gdzie uprawia 150 ha ziemi, w tym 24 ha dzierżawionej.
I właśnie brak zapasów paszy z ubiegłego roku sprawił, że – jak to zazwyczaj bywa – krowy zamiast z TMR-u korzystały z pastwisk. Przed wypasem, na stół paszowy zadawana jest pasz treściwa wraz z premiksem, na noc zaś siano lub zielonka z lucerny. Tylko w ten sposób gospodarz może ratować się przed niedoborem pasz, chociaż – jak mówi – pastwiska też nie najlepiej wyglądają. – Na łąkach zielonej runi pozostało co najwyższej 40%. Dobrze, że na 16 ha kukurydza całkiem nieźle wyrosła, trochę traw zebraliśmy, mamy więc nadzieję, że do przednówka wystarczy.


Inwestycje w produkcję nigdy się nie kończą

r e k l a m a

Liczne stado podstawowe – jak wspomnieliśmy wcześniej – utrzymywane jest w oborze uwięziowej, która – jak poinformował pan Zbigniew – była już trzy razy rozbudowywana i modernizowana.

I niestety, nie jest to jeszcze koniec inwestycji w budynek inwentarski. Musimy bowiem zamontować nowe drabiny paszowe oraz halę udojową, która została już zakupiona i mogłaby ulżyć w ciężkiej pracy przy doju – tłumaczy.

Dziś dój tak licznego stada (na 12 aparatów udojowych) zajmuje dwóm osobom około półtorej godziny. Trzeba przyznać, że taki wynik wymaga nie lada wprawy i dobrej organizacji samego procesu.

Młodzież utrzymywana jest w nowo wybudowanej części obiektu, gdzie przebywa w 3 boksach z głęboką ściółką
  • Młodzież utrzymywana jest w nowo wybudowanej części obiektu, gdzie przebywa w 3 boksach z głęboką ściółką
Pomimo że hodowcy starają się zapewnić krowom utrzymywanym na uwięzi jak najwyższy dobrostan, to jak przyznał Zbigniew Gąsior, każda sztuka doi się przez 3, maksymalnie przez 4 laktacje.

Nieco lepiej wypadają mieszańce hf z rasą montbeliarde, które są odporniejsze i zdrowsze, dzięki czemu użytkowane są nawet przez 6 laktacji.

Jednym z elementów tego dobrostanu jest możliwość korzystania krów z ruchu na świeżym powietrzu. Nawet gdy nie ma konieczności pastwiskowania zwierząt, hodowcy zadają sobie trud i spuszczają krowy z uwięzi, co zajmuje im około pół godziny.

W mojej opinii, utrzymanie się z gospodarstwa specjalizującego się w produkcji mleka może obecnie zapewnić pogłowie nie mniejsze niż 100–150 krów – stwierdził pan Zbigniew, który wspólnie z synem ma już wytyczony w tym kierunku cel. Hodowcy poważnie bowiem planują budowę nowej, oczywiście już wolnostanowiskowej obory.


Obora, w której przebywają krowy była już trzykrotnie rozbudowywana  i modernizowana
  • Obora, w której przebywają krowy była już trzykrotnie rozbudowywana
    i modernizowana
Do czasu jej powstania inwestują co prawda jeszcze w obiekt uwięziowy, ale na tyle na ile jest to konieczne. Zdecydowanie większe nakładany przeznaczone zostały na nowoczesny park maszynowy, przy czym an Zbigniew tylko jeden raz skorzystał z unijnych programów pomocowych w tym zakresie. Większość maszyn i urządzeń zakupiona została w ramach środków własnych.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody