r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Odchody krów mogą zdradzić na jaką chorobę cierpią

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 26.05.2019r.

Ocena odchodów jest  ważnym wskaźnikiem oceniającym prawidłowość żywienia,  zdrowia i produkcyjności krowy. Wygląd kału dostarcza bowiem informacji o specyfice fermentacji w żwaczu, sprawności trawienia pasz,  jak również występujących w stadzie chorobach metabolicznych

r e k l a m a

Najlepsze narzędzie do kontroli poprawności żywienia

Zakładając, że oddawany przez krowy kał jest normalną czynnością fizjologiczną, usuwającą z organizmu niestrawione resztki dawki pokarmowej, rzadko kiedy zwracamy na niego uwagę. A szkoda, bo pozbawiamy się tym samym prostego i szybkiego narzędzia do kontroli poprawności żywienia naszego stada.

Krowa oddaje kał średnio co 2–3 godziny, wydalając około 30–40 kg odchodów dziennie, przy czym ilość ta jest zmienna i uzależniona od ilości i jakości pobierania pasz oraz wody, jak również od występujących zaburzeń pokarmowych. Niewłaściwa fermentacja w żwaczu powoduje, że niestrawiona pasza dociera do jelita cienkiego, gdzie ulega trawieniu i wchłanianiu. Przy zbyt szybkim przechodzeniu treści przez przewód pokarmowy, niestrawiony pokram opuszcza jelito cienkie i dostaje się do jelita grubego powodując często jego zakwaszenie i biegunkę. Wysoką fermentację w jelicie grubym powoduje żywienie ubogie we włókno.

Konsystencja odchodów

r e k l a m a

Konsystencja zależy głównie od rodzaju składników paszy, ich wilgotności oraz od czasu przebywania w przewodzie pokarmowym.

Prawidłowy kał ma konsystencję zbliżoną do kaszki owsianej i przy wydalaniu układa się w placki, tworząc 3–4 kręgi. Luźny kał może być wywołany biegunką spowodowaną zatruciem, infekcją lub inwazją pasożytniczą, a także intensywną fermentacją węglowodanów w jelicie grubym. Taka konsystencja kału spotykana jest również przy kwasicy oraz zasadowicy żwacza. Kał nie zawsze jest też luźny przy subklinicznej kwasicy. Taki spotykany jest przy postaci ostrej. Znajduje się w nim dużo niestrawionych cząstek paszy, co wynika z szybkiego pasażu treści w przewodzie pokarmowym. Krowy we wczesnej laktacji mogą wydalać kał bardziej rzadki, natomiast zasuszone twardszy, ale zbyt twardy kał może wskazywać na niedostateczne pobranie wody, brak lizawek solnych lub pobieranie dawki z nadmierną zawartością włókna. Takie odchody mogą też charakteryzować ketozę. Gdy twardy lub zbyt luźny kał utrzymuje się w okresie przejściowym, to niemal pewne jest, że w żywieniu popełniliśmy błędy.


Zmiany w wyglądzie kału pojawiają się już po 12–48 godzinach od zadziałania przyczyny
  • Zmiany w wyglądzie kału pojawiają się już po 12–48 godzinach od zadziałania przyczyny
Kał luźny i ciemny występuje przy zasadowicy żwacza oraz podczas skarmiania dawek z nadmierną zawartością białka, szczególnie ulegającego degradacji w żwaczu, przy niskiej koncentracji włókna. Taka sytuacja ma najczęściej miejsce wiosną, kiedy to zwierzęta wychodzą na pastwisko bez wcześniejszego przygotowania lub też gdy narażone są na stres cieplny. Mocznik i amoniak gromadząc się w jelicie grubym zwiększają ciśnienie osmotyczne, co powoduje wzmożony wypływ wody z krwi do jelita, prowadząc do biegunek.

Bardzo twardy kał, tzw. koński pojawia się w przypadku podwyższonej temperatury ciała, co ma miejsce przy zaleganiu poporodowym, zespole stłuszczonej wątroby lub ketozy.

Barwa kału

Uzależniona jest od rodzaju skarmianych pasz, zawartości wydzielanej żółci, tempa przechodzenia przez przewód pokarmowy oraz strawności. Krowy żywione prawidłową dawką pokramową oddają kał zwykle w kolorze żółtooliwkowym, przy czym większy dodatek siana zmienia barwę odchodów na brązowooliwkową, a młoda zielonka na ciemnozieloną. Należy zwracać uwagę na wszelkie nietypowe zmiany barwy, jak również na obecność śluzu.

Ciemny kał z widocznymi krwawymi pasemkami wskazuje jednoznacznie na krwawienie w jelitach, czego przyczyną mogą być ciała obce, mikotoksyny, zepsuta pasza lub infekcje bakteryjne. Brązowo-czarne odchody obserwowane są przy występowaniu zasadowicy żwacza.

Struktura

Struktura kału określająca ilość długich kawałków roślin oraz niestrawionych ziaren zbóż i kukurydzy, jest informacją dla hodowcy o warunkach fermentacji w żwaczu, technologii i prawidłowości przygotowania pasz oraz szybkości przechodzenia treści przez przewód pokarmowy. Analizę fizyczną kału możemy wykonać na zwykłych sitach kuchennych, na których umieszczamy próbki odchodów i przepłukujemy je wodą. Najdrobniejsze cząsteczki kału zostają wypłukane, a na sicie pozostają tylko większe cząstki.

Wydalanie w kale długich cząsteczek pasz objętościowych (ponad 1,5 cm) spowodowane jest zwiększonym przepływem treści przez przewód pokarmowy. Taka sytuacja związana jest z dużym pobraniem paszy przy wzroście wydajności, jak również skarmianiem pasz spleśniałych, zawierających mikotoksyny. Istotnym wskaźnikiem kału jest obecność ziaren kukurydzy w kale, co świadczy o nieodpowiednim przygotowaniu i rozdrobnieniu ziaren kukurydzy.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody