StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

OSM w Kole na święcie polskiej żywności

30.07.2022., 04:07h
W ostatnią niedzielę czerwca na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na kolejnym już święcie polskiej żywności wśród 120 wystawców swoje stoisko miała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole.

Poznać polską żywność

Podczas uroczystości otwarcia spotkania ze wspaniałą, najwyższej jakości polską żywnością, Henryk Kowalczyk, wicepremier, minister rolnictwa i Rozwoju Wsi powiedział, że piknik to znakomita okazja, żeby pokazać walory smakowe, zdrowotne i jakościowe polskiej żywności, przede wszystkim tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników, ale także produkowanej przez przetwórców.

Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy, łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo. Produkt polski, polska żywność jest na pewno żywnością zdrową, a taką polecamy – zapewnił.

Różnorodność i wysoka jakość polskiej żywności

Podczas pikniku można było zobaczyć, jak duża jest różnorodność polskiej żywności. Ciekawe stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, a także instytuty naukowe, ośrodki doradztwa rolniczego i muzeum rolnicze. Było wiele ciekawych atrakcji. Odbywały się pokazy kulinarne, degustacje, konkursy i zabawy. Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu i odkrywaniu smaków różnego rodzaju pieczywa, serów, aromatycznych miodów, wędlin, przetworów z warzyw i owoców, a także smakołyków przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.

Wiele atrakcji przygotowano dla najmłodszych. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne, konkursy. Najmłodsi uczestnicy pikniku mogli przyozdobić swoje twarze w dowolny wzór ludowy czy zwierzęcy. Dzieci mogły też poznać tradycyjne zwyczaje ludowe i obejrzeć dawne zabawki wykonane ze słomy i papieru. Dużą atrakcją było też dojenie sztucznej krowy. Bogatą ofertę produktów spożywczych uzupełniały liczne prezentacje i degustacje wyrobów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność", a także żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych oraz produktów ekologicznych i oznaczonych znakiem Produkt Polski.

Wyroby OSM w Kole wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność"

Przypomnijmy, że w swojej ofercie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole ma kilka produktów noszących oznakowanie PDŻ. Są to:

  • maślanka naturalna 1 l,
  • zsiadłe mleko kubek 400 g,
  • masło ekstra 200 g,
  • osełka ekstra 300 g,
  • śmietana 12% 200 g, 400 g,
  • śmietana 18% 200 g, 400 g,
  • śmietana homogenizowana 18% 250 g,
  • twaróg grodkowski pełnotłusty Klinek (zmiennowagowy),
  • serek wiejski 200 g, 150 g.


Od prawej: Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole, Joanna Klepczarek – dział marketingu, Tadeusz Malczyk – wiceprezes zarządu OSM w Kole

  • Od prawej: Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole, Joanna Klepczarek – dział marketingu, Tadeusz Malczyk – wiceprezes zarządu OSM w Kole
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 23:37