Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Problemy z rozrodem krów? Skontroluj dawkę pokarmową

Kategoria: Polskie mleko
Problemy z rozrodem krów? Skontroluj dawkę pokarmową
Polskie mleko żywienie krów
Data publikacji 27.11.2019r.

Głównym czynnikiem zakłócającym rozród u wysoko wydajnych krów jest niedobór energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Nawet w warunkach prawidłowego żywienia wydajnych krów równowaga energetyczna w ich organizmie ustala się dopiero po upływie 100–120 dni po porodzie.

r e k l a m a

Rozród krów to – jak potwierdzają hodowcy – największy dziś problem w mlecznych stadach. Wynika on przede wszystkim z niedostosowania poziomu żywienia (zarówno niedoboru, jak i nadmiaru) do zapotrzebowania zwierząt.

Mniej energii to mniej hormonu LH

Najczęściej kłopoty z rozrodem mają krowy niedożywione energetycznie. Niedobór energii, to konsekwencja nie tylko niskiej koncentracji energii w dawce pokarmowej, ale przede wszystkim słabego apetytu krów w okresie okołoporodowym. W wyniku ujemnego bilansu energii zmniejsza się sekrecja hormonu gonadotropowego LH, który jest niezbędny do wznowienia po porodzie aktywności jajnikowej. LH jest konieczny dla wzrostu i dojrzewania pęcherzyków jajnikowych oraz dla owulacji i sekrecji progesteronu przez jajniki. Zmniejszenie się ilości LH powoduje zatem zahamowanie wzrostu pęcherzyków i opóźnienie owulacji. Gdy zmniejsza się produkcja progesteronu, zwiększa się częstotliwość występowania cichych rui.

Kłopotów z rozrodem możemy spodziewać się także, gdy przekarmimy krowy białkowo. Zbyt duża ilość białka w dawce powoduje nadmierne zwiększenie koncentracji amoniaku w płynie żwacza i w efekcie zwiększoną zawartość amoniaku i mocznika we krwi. Przetworzenie amoniaku w mocznik w wątrobie wymaga dodatkowo wydatkowania energii, której krowom w okresie wczesnej laktacji brakuje.

Negatywne skutki przekarmiania białkiem

Żywienie dawkami zbyt bogatymi w białko, a jednocześnie zbyt ubogimi w energię dostępną dla bakterii, powoduje zwiększenie się zawartości N-mocznika w osoczu krwi. Cząsteczka taka jest wystarczająco mała i bez trudu przemieszcza się wraz z krwią do różnych części ciała, w tym organów rozrodczych. Zależność między wysokim stężeniem N-mocznika w mleku, a pogorszeniem płodności krów została już potwierdzona.

Pogorszenie wskaźników rozrodu w wyniku przekarmiania białkiem odnosi się szczególnie do krów starszych, będących w 4 i dalszych laktacjach i dotyczy zazwyczaj pogorszenia wskaźnika zapładnialności, zwiększenia średniej liczby zabiegów inseminacyjnych niezbędnych dla skutecznego pokrycia oraz długości okresu międzyciążowego. Pomimo że przyczyny tych zależności nie są jeszcze do końca zbadane, to najczęściej wymienia się tutaj: toksyczne działanie amoniaku i mocznika znajdującego się w narządach i płynach układu rozrodczego, nieprawidłowe zbilansowanie białkowo-energetyczne dawki, co może źle wpływać na metabolizm krowy i bilans energii, oddziaływanie amoniaku i mocznika na pH macicy.

Mając na względzie rozród, warto zadbać o kontrolę pobrania paszy, kondycji krów, stanu odchodów, zawartości mocznika w mleku oraz pH moczu i płynu żwacza.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Archiwum TPR

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody