Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przez złą konstrukcję obory produkcja mleka spadała o 200 litrów na odbiór

Przez złą konstrukcję obory produkcja mleka spadała o 200 litrów na odbiór
Polskie mleko Obory
Data publikacji 28.08.2019r.

Jaką przewagę ma obora bezstropowa nad stropową w praktyce przekonali się Elżbieta i Bogdan Franciszkiewiczowie, gospodarujący z synem Andrzejem. W okresie upałów w wyniku stresu cieplnego nastąpił spadek produkcji mleka rzędu 200 litrów na odbiór. Problem dotyczył przede wszystkim krów utrzymywanych w starszym budynku stropowym, które wręcz dyszały – jak relacjonują gospodarze. Zaś pozostałe zwierzęta, w tym też sztuki produkcyjne z nowszego obiektu bezstropowego, negatywne skutki ekstremalnych temperatur odczuły w znacznie mniejszym stopniu.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Brak stropu to większa kubatura budynku, to również możliwość zastosowania wentylacji kalenicowej, czyli najwydajniejszej wentylacji grawitacyjnej z tych, jakie spotyka się w oborach. To wszystko zdaniem gospodarzy przekłada się na poprawę warunków powietrznych co ma znaczenie zwłaszcza latem i bezpośrednio przekłada się na ilość uzyskanego mleka od krowy.

Maty trzeba dezynfekować

Mleko z dojarki przewodowej wyposażonej w 7 aparatów udojowych trafia do schładzalnika o pojemności 4 tys. litrów. Nowsza, bo dwuletnia, obora o wymiarach 43 x 14 m posiada 51 legowisk uwięziowych wyłożonych matami, za którymi znajdują się stalowe ruszta. Przy centralnie położonym stole paszowym szerokim na 5 m są również 4 kojce, gdzie luzem na betonowych rusztach chodzą młodsze jałówki. Maty 2 razy w tygodniu poddawane są suchej dezynfekcji, co ma znaczny wpływ na zmniejszenie populacji szkodliwych drobnoustrojów w najbliższym środowisku krowy.

Zdecydowaliśmy się na system bezściołowy z rusztami, aby było mniej pracy. To też oszczędność słomy, która w dwóch poprzednich latach była bardzo droga – wyjaśnił Bogdan Franciszkiewicz.

Jałówka musi być szczupła

r e k l a m a

Za przygotowanie dawki TMR odpowiada włoski wóz paszowy Omas – jeden z pierwszych tej marki sprzedanych na polski rynek. Pracuje tu od 6 lat, posiada 10 m3 pojemności i pionowy ślimak tnąco-mieszający.

Gdy kupowaliśmy paszowóz, to nie znaliśmy tej firmy, to była nowość na naszym rynku, ale szybko się okazało, że podjęliśmy dobrą decyzję. Maszyna szybko miesza i dobrze tnie. Jeśli będzie trzeba wymienić paszowóz na większy i nowszy, to również będzie to Omas – powiedział Andrzej Franciszkiewicz.


Starsza obora posiadająca strop, w której skutki stresu cieplnego są znacznie bardziej odczuwalne
  • Starsza obora posiadająca strop, w której skutki stresu cieplnego są znacznie bardziej odczuwalne
TMR dla jałówek ma znaczną zawartość słomy, gdyż gospodarze chcą mieć jałówki wyrośnięte, ale nie zapasione. Dawka podstawowa dla krów wyliczona jest na dzienną produkcję 24 l mleka, zaś wydajniejsze sztuki są dokarmiane z ręki śrutami zbożowymi oraz pełnoporcjowym granulatem. W skład TMR-u dla krów wchodzą: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, śruta kukurydziana, poekstrakcyjne śruty sojowa i rzepakowa oraz dodatek mineralno-witaminowy, bufor i środek dezaktywujący mikotoksyny.


Nowa obora bezstropowa posiada świetlik kalenicowy
  • Nowa obora bezstropowa posiada świetlik kalenicowy

Cielętnik łączy obory

Obora stropowa z roku 2002 posiada 47 legowisk uwięziowych, to również budynek bezściołowy na metalowych rusztach i matach legowiskowych, zatem rolnicy użyźniają pola nie obornikiem a gnojowicą. Cielętnik mieści się pomiędzy dwiema oborami i jest swego rodzaju ich łącznikiem.


Elżbieta i Bogdan Franciszkiewiczowie gospodarują z synem Andrzejem na 70 ha (50 ha własnych i 20 ha dzierżawy) we wsi Bonisław (pow. sierpecki, gm. Gozdowo).
  • Elżbieta i Bogdan Franciszkiewiczowie gospodarują z synem Andrzejem na 70 ha (50 ha własnych i 20 ha dzierżawy) we wsi Bonisław (pow. sierpecki, gm. Gozdowo). Na zdjęciu od lewej: Andrzej Franciszkiewicz, Patryk Przybyszewski – pracownik działu skupu OSM Sierpc, Elżbieta Franciszkiewicz, kierownik działu skupu OSM Sierpc Waldemar Keków oraz Bogdan Franciszkiewicz
Utrzymywane bydło to hf-y, głównie czarno-białe, sporadycznie czerwono-białe. Bydło unasiennia inseminator Paweł Kosno. Jeśli u jałówki występuje wyraźna ruja, to rolnicy decydują się na nasienie seksowane. Przy doborze buhajów zwracają uwagę nie tylko na mleczność, nogi i wymię, ale również na kaliber, bo lubią sztuki duże.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody