Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

RHD w praktyce: Jak rolnicy spod Lidzbarka Welskiego zarabiają na serach?

Marcin Konicz
Kategoria: Polskie mleko
RHD w praktyce: Jak rolnicy spod Lidzbarka Welskiego zarabiają na serach?
Polskie mleko Rolniczt handel detaliczny
Data publikacji 12.11.2021r.

Sery z bazylią, pomidorami, papryką, szczypiorkiem, żurawiną czy czosnkiem niedźwiedzim i innymi dodatkami. Wszystkie naturalne, z mleka pozyskanego we własnym gospodarstwie, konserwowane wyłącznie solą. Te rarytasy produkowane są w gospodarstwie Aleksandry i Jakuba Gierejów, którzy od dwóch lat realizują swoje zamiłowanie do serów, a ich produkcję rozpoczęto w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

r e k l a m a

Porzucili miasto i pracę w korporacji dla życia na wsi

Wszystko zaczęło się w 2015 roku, kiedy małżonkowie otrzymali gospodarstwo od rodziców pani Aleksandry i zdecydowali się związać swoją przyszłość z wsią, porzucając życie w Toruniu i pracę w korporacjach na rzecz rolnictwa.

Już na samym początku ekonomia kazała nam stanąć przed wyborem: rozpoczniemy intensywny chów bydła, co jest trudne przy glebach V i VI klasy lub zwiększymy nieznacznie pogłowie bydła i skupimy się na produkcji mleka i serów, które znalazłyby się na naszym lokalnym rynku. Wygrał oczywiście wariant drugi. Cisza, spokój, zwierzęta i bardzo przyjaźni ludzie – to coś, co cenimy i czego nie spotkaliśmy nigdzie indziej. Sąsiedzi bardzo życzliwie udzielali nam wszelkich porad – wspominają państwo Gierejowie.


Bez problemu weszli w ekologię

Uzyskane kwalifikacje zawodowe z zakresu technika rolnika pana Jakuba i technika weterynarii pani Aleksandry pozwoliły poszerzyć wiedzę, która umożliwiła zadbać m.in. o jakość przygotowywanych pasz, o zdrowie zwierząt, jakość i ilość produkowanego mleka. Pozytywne nastawienie, koncepcja rozwoju gospodarstwa i wzajemne wsparcie umożliwiły realizację zamierzonych celów. Środki pozyskane z PROW-u z programu młody rolnik czy modernizacja gospodarstw umożliwiły podniesienie dobrostanu zwierząt poprzez modernizację obory, zmianę systemu doju, budowę płyty obornikowej, zbiornika na gnojówkę oraz wymianę części parku maszynowego.

Ściołowy system utrzymania bydła ogranicza brakowanie spowodowane schorzeniami nóg i racic a zarazem zwiększa produkcję obornika, dzięki temu w gospodarstwie go tak dużo, że bez problemów „weszliśmy” w ekologię – informuje Aleksandra Gierej.

  • W zmodernizowanej w 2016 r. uwięziowej oborze utrzymywane są tylko krowy dojne

  • Płytę obornikową sfinansowano z programu młody rolnik

Stado bydła objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego wydajność wynosi ok.7 tys. kg mleka od krowy o parametrach 4,2% tłuszczu i 3,3% białka. Hodowcy zaznaczają, że nie jest to szczyt możliwości produkcyjnych stada.

System ekologiczny jest dla nas olbrzymią szansą, gdyż wyeliminowanie zbędnych składników pokarmowych wpływających na wzrost kosztów produkcji jak np. soja i mniejszą wydajność rekompensują nam po części dopłaty do upraw ekologicznych – dodają Aleksandra i Jakub Gierejowie.

W żywieniu bydła stosujemy tradycyjne własne pasze objętościowe zadawane do woli, a pasze treściwe w ilości ograniczonej, niezbędnej do zbilansowania energii, białka i składników mineralno-witaminowych w dawce pokarmowej obliczonej na produkcję 20 l mleka od krowy.

Niełatwe początki produkcji „Serów z Jelenia”

Jak wspomina pani Aleksandra, początki produkcji serów nie były łatwe. Niemal hobbystycznie robiła sery dla rodziny i znajomych.

W tym rejonie nikt nie wytwarza serów podpuszczkowych, głównie robi się twarogi i zsiadłe mleko. Trochę się bałam, że temat nie znajdzie uznania i ciężko będzie pozyskać klientów. Ale udało się. Prowadzimy swój profil na Facebooku pod nazwą „Sery z Jelenia”, co ułatwia komunikację z klientami. Przedstawiamy w nim jak wygląda codzienna praca i życie na wsi, a w krótkich postach ukazujemy pracę i informujemy m.in. o promocjach. Sery można odbierać u nas w gospodarstwie bądź po ustaleniu możliwa jest dostawa, a zimą także wysyłka kurierem – opowiadają Aleksandra i Jakub Gierejowie, którzy swoje produkty sprzedają także na okolicznych targowiskach i jarmarkach. W tym czasie żona produkuje kolejne sery.

Pracy jest u nas od rana do wieczora. Żona doi krowy i zajmuje się cielętami. Tuż po doju rusza do swojego małego królestwa – serowarni, gdzie zabiera się za przerób mleka – opowiada z uśmiechem pan Jakub. – Za prace polowe i żywienie bydła w gospodarstwie odpowiada mąż, który jednocześnie zajmuje się handlem i promocją naszych smakołyków – dodaje Aleksandra Gierej.

  • Aleksandra i Jakub Gierejowie gospodarują w miejscowości Jeleń (gm. Lidzbark Welski). Rolnicy uprawiają (wraz z dzierżawami) 35 ha gruntów. Na 7 ha uprawiana jest kukurydza na kiszonkę i ziarno, 10 ha zajmują trawy na gruntach ornych i TUZ-ach, a pozostały areał obsiewany jest zbożami, głównie żytem i mieszanką zbożową. Hodowcy są dostawcami mleka do OSM w Lidzbarku Welskim, gdzie sprzedają ok. 80 tys. litrów mleka rocznie. Państwo Gierejowie utrzymują ponad 40 szt. bydła, w tym 20 krów dojnych.


Obecnie trwa konwersja profilu gospodarstwa – przejście z systemu produkcji konwencjonalnej na system ekologiczny, oczywiście pod nadzorem jednostki certyfikującej. Wszystko po to, by produkowane przez nas przetwory były najwyższej jakości, a cała produkcja bardziej zbliżona do naturalnej. Nasza produkcja odbywa się w sposób higieniczny i zgodny z przepisami – czuwa nad nią także Inspekcja Weterynaryjna – dodają gospodarze z Jelenia.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody