Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnicy planują przejść od chowu świń do produkcji mleka krowiego

Polskie mleko Zarządzanie gospodarstwem
Data publikacji 24.04.2019r.

Wjeżdżając do skrupulatnie uporządkowanej i zadbanej  posesji Ewy i Sławomira Pyrów w Ośnicy, trudno było podejrzewać, że prowadzona jest tutaj jakakolwiek produkcja zwierzęca, a co dopiero dwa jej kierunki. Obok hodowli bydła mlecznego rolnicy od lat zajmują się bowiem chowem  trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Kierunek, który ma tutaj rodzinne wręcz tradycje – jak wszystko na to wskazuje – zostanie zlikwidowany, a jego miejsce  zajmie bydło mleczne.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Mleko w natarciu, trzoda w odwrocie

Ewa i Sławomir Pyrowie trzodę chlewną w cyklu zamkniętym prowadzą od dawna. Swego czasu wybudowali nowoczesną chlewnię, w której odchowują prosięta od 30 macior. O trwającym kryzysie na rynku trzody przypominać nie trzeba. ASF i ceny skupu żywca wielu zmusiły do likwidacji produkcji. Do grupy tej niebawem dołączą hodowcy z Ośnicy, którzy mają jednak alternatywę – miejsce zlikwidowanej trzody zajmie zwiększone pogłowie bydła mlecznego.

Państwo Pyrowie utrzymują obecnie stado bydła liczące 90 sztuk, w tym 45 krów dojnych, które przebywają w nowoczesnej uwięziowej oborze. Wybudowana została ona w 2011 roku i…

Dziś okazuje się, że budynek jest zdecydowanie za mały i dość pracochłonny. Marzy nam się utrzymanie krów na rusztach i profesjonalna hala udojowa – wyznała pani Ewa.

I pomimo iż gospodyni zastrzegła, że modernizacja obory i zmiana systemu doju to bliżej nieokreślona przyszłość to wydaje się, że plany te mają już jednak określone kształty. Użytkowana obecnie obora zostanie bowiem przebudowana i powiększona, również o dojarnię z halą udojową. Dziś dój odbywa się dojarką przewodową na 4 aparaty i zajmuje hodowcom około 1,5 godziny, a obornik wypychany jest ciągnikiem z ładowaczem czołowym. Po zlikwidowaniu trzody, budynek doskonale i bez większych nakładów finansowych mógłby stać się miejscem utrzymania młodzieży.


Po 8 latach od zasiedlenia, uwięziowa obora okazuje się być już zdecydowanie za mała. Nie dziwi więc, że hodowcy powoli planują jej rozbudowę i modernizację
  • Po 8 latach od zasiedlenia, uwięziowa obora okazuje się być już zdecydowanie za mała. Nie dziwi więc, że hodowcy powoli planują jej rozbudowę i modernizację
Inwestycje ta muszą jeszcze poczekać – zaznaczyła gospodyni – gdyż w ostatnim czasie dokupiliśmy 4,5 ha ziemi i zainwestowaliśmy w maszyny. Obok wozu paszowego zakupiliśmy beczkowóz o pojemności 10 tys. litrów oraz dużą bronę talerzową, a inwestycje odbyły się w ramach PROW.

Doskonalenie hodowli bydła dzięki ocenie użytkowości mlecznej

r e k l a m a

Planowana rezygnacja z trzody chlewnej i zamiar rozwijania produkcji mleka sprawiały, że coraz więcej uwagi hodowcy poświęcają krowom. Pierwszym krokiem w kierunku doskonalenia produkcji mleka i hodowli bydła było wprowadzenie do stada oceny użytkowości mlecznej. Średnia wydajność wynosi dziś około 7500  kg mleka od sztuki.

Więcej czasu staramy się też poświęcać poprawie wartości genetycznej naszych zwierząt oraz doskonaleniu żywienia – tłumaczyła pani Ewa. – W ubiegłym roku zakupiliśmy wóz paszowy firmy Storti, o pojemności 10m3. Niestety, jeszcze nie pracuje w oborze, ale stanie się to lada dzień, kiedy tylko zakończy się intensywny czas zasiewów.


Jedną z ubiegłorocznych inwestycji w gospodarstwie był zakup wozu  paszowego firmy Storti
  • Jedną z ubiegłorocznych inwestycji w gospodarstwie był zakup wozu paszowego firmy Storti
Specjaliści w PFHBiPM doradzają gospodarzom w kwestiach żywienia i bilansowania dawek pokarmowych. Pomimo że w gospodarstwie uprawia się dużo zbóż, dla krów mlecznych hodowcy zdecydowali się kupować pełnoporcjową mieszankę, która to w opinii Ewy Pyry jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż samodzielne sporządzanie mieszanek treściwych, chociażby – jak twierdzi – z powodu poprawy wskaźników rozrodu.

Mleczne inwestycje, jakie planują hodowcy z Ośnicy, wiążą się także ze stworzeniem produkcyjnych podstaw dla syna Konrada, który wskazywany jest przez rodziców na potencjalnego następcę.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody