r e k l a m a

Partner serwisu

Samodzielna inseminacja bydła to oszczędność i terminowość wykonania zabiegu

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 12.06.2020r.

– Czas pandemii daje się we znaki wszystkim, również nam – producentom mleka. Niemniej, wbrew temu co rozpowszechnia konkurencja w terenie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu  ma się dobrze, a najlepszym tego potwierdzeniem jest utrzymanie, w tym trudnym czasie, stabilnych cen mleka w skupie – twierdzi  Tomasz Michalak, wiceprzewodniczący rady nadzorczej łowickiej spółdzielni.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

OSM Łowicz nie obniżyła cen skupu podczas pandemii

W naszej spółdzielni – w przeciwieństwie do większości podmiotów skupowych w kraju – obniżek cen mleka nie było, co oczywiście ogromnie cieszy wszystkich naszych członków. Nie jest prawdą – jak niektórzy twierdzą – jakoby OSM Łowicz nie stać było na takie rozwiązanie. Każdy kolejny miesiąc bieżącego roku zamykamy zyskiem i dlatego możemy zapewnić naszym dostawcom tak bardzo pożądaną stabilizację i terminowość wypłat. Widzą i doceniają to inni producenci mleka, stąd też tak duże zainteresowanie współpracą z łowicką mleczarnią – podkreśla Tomasz Michalak.

W swoim gospodarstwie, prowadzonym wspólnie z żoną Renatą, hodowcy utrzymują stado bydła liczące ponad 60 sztuk, w tym 38 krów dojnych. Obsada ta, do maksimum wykorzystuje posiadane pomieszczenia. Zresztą o zwiększeniu pogłowia państwo Michalakowie nawet nie myślą. Szczególnie, że córki hodowców nie planują wiązać swojej przyszłości z rolnictwem.

Średnia wydajność – objętego oceną użytkowości stada – osiągnęła w ubiegłym roku poziom 9200 kg mleka od sztuki.

 Była jeszcze wyższa, jednak ubiegłoroczna susza oraz duży udział pierwiastek w stadzie negatywnie wpłynął na wynik produkcyjny – zaznaczył Tomasz Michalak.

Korzyści z inseminacji na własną rękę

r e k l a m a

Przez lata gospodarstwo było praktycznie samowystarczalne pod względem jałówek przeznaczonych na remont stada, ale – jak wspomniała pani Renata – nie tak dawno był okres, kiedy wśród urodzonych cieląt dominowały byczki i zakup sztuk okazał się koniecznością.

Dwa lata temu, za namową lekarza weterynarii, Tomasz Michalak zdecydował się ukończyć kurs inseminacyjny. Od tego czasu sam zaciela swoje podopieczne.

Jedną z bardzo istotnych zalet takiego rozwiązania są oszczędności na usługach inseminacyjnych oraz możliwość inseminowania zwierząt w najbardziej optymalnym fizjologicznie terminie – podkreślił hodowca. – No i rodzi nam się teraz więcej cieliczek – z uśmiechem dodała pani Renata.


  • Renata i Tomasz Michalakowie prowadzą rodzinne gospodarstwo mleczne w miejscowości Rębowo, w gminie Wyszogród. Rolnicy uprawiają 24 ha ziemi własnej i 16 ha dzierżawionej. W tym roku pod kukurydzę przeznaczyli ok. 12,5 ha, użytki zielone zakładane na gruntach zajmują 8 ha, na 3 ha uprawiany jest rzepak, a pozostały areał stanowią uprawy zbożowe. Łowicka spółdzielnia odbiera z gospodarstwa ponad 300 tysięcy litrów mleka rocznie.
  • 38 krów mlecznych utrzymywanych jest w oborze uwięziowej, wyposażonej w dojarkę przewodową z 8 aparatami udojowymi
W oborze Michalaków dominują oczywiście hf-y. Jest jednak jeden „rodzynek” – zakupiona niegdyś krowa rasy brown swiss, która – jak twierdzą gospodarze – pod względem mleczności znacznie odbiega od produkcyjnych efektów hf-ów.

Jakość pasz nie będzie zadowalająca

Gospodarstwo państwa Michalaków odwiedziliśmy w połowie maja br. i zapytaliśmy gospodarzy o prognozy dotyczące bazy paszowej.

Na dziś nie jest zła. Ostatnie deszcze doraźnie podratowały stan upraw. Oczywiście plonów z pierwszego pokosu traw nie wyrównają, a i jakość sianokiszonek nie będzie zadowalająca, niemniej powodów do narzekań nie mamy, a to za sprawą faktu, że większość naszych użytków zielonych (mieszanki traw z lucernami) założona jest na gruntach ornych. Zimna wiosna zrobiła jednak „swoje” w zbożach ozimych, które dobrze nie wyrosły – poinformował pan Tomasz.

Przez brak rak do pracy zrezygnowali z pastwiskowania

Przez długie lata bydło było tutaj pastwiskowane. Od 5 lat hodowcy z wypasu jednak zrezygnowali, a głównym tego powodem jest brak rąk do pracy. Od kilku więc lat podstawą żywienia stada jest PMR sporządzany w wozie paszowym RMH, o pojemności 8 m3. Tylko taki mieści się w niskiej, stropowej oborze. Paszę treściwą mlecznice otrzymują z „ręki”. Sztuki po wycieleniu dostają gotową pełnoporcjową mieszankę Startmilk, zapewniającą odpowiednie przygotowanie do pobierania paszy treściwej po porodzie. Dla pozostałych sztuk gospodarze wykonują mieszankę samodzielnie.


  • Od 5 lat młodzież hodowlana przebywa w wolnostanowiskowej, ściołowej oborze 
     
W trosce o jak najlepszy komfort zwierząt w okresie letnim, oborę wyposażono również w mechaniczne wentylatory
  • W trosce o jak najlepszy komfort zwierząt w okresie letnim, oborę wyposażono również w mechaniczne wentylatory
5 lat temu hodowcy zrealizowali jedną z jakże potrzebnych w gospodarstwie inwestycji, którą była nowa obora dla młodzieży. Wcześniej młodzież przebywała dosłownie wszędzie. Pracy z oprzątaniem było co niemiara, a w prowizorycznych pomieszczeniach zimą zamarzała woda. Tak dalej być nie mogło – argumentował powstanie obiektu hodowca.

Dziś młodzież hodowlana utrzymywana jest w wolnostanowiskowej, przejazdowej, podzielonej na boksy wyścielonej słomą oborze, w której zaplanowano także miejsce na wygodną porodówkę.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody