r e k l a m a

Partner serwisu

Simentale na zielonych wzgórzach nad Soliną

Polskie mleko Rasy krów
Data publikacji 08.12.2018r.

Na łąkach, w pobliżu zbiornika Solina, wypasane są krowy rasy simentalskiej, z mleka których wytwarzane są sery jak np. „Serenada”. Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego, co drugi dzień odbiera mleko z gospodarstwa, które wspólnie prowadzą Adam Tyma z żoną Anną i bratem Aleksandrem. Hodowcy uważają, że mleko krów simentalskich jest doskonałym surowcem do produkcji serów twardych.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Mleko idealne do produkcji serów

Zawartość kazeiny w produkowanym przez nas mleku jest zawsze wyższa, niż średnia w mleku skupowanym przez „Spomlek”. Zawartość tłuszczu w ostatnim badaniu wyniosła 4,68%, białka 3,8%, a kazeina dochodzi teraz do 3%. Są to dobre parametry do produkcji serów. Dzięki nim otrzymujemy dobrą cenę za mleko – mówi Adam Tyma.

Krowy w gospodarstwie państwa Tymów utrzymywane są w oborze uwięziowej z 1983 roku, w której stanowiska ścielone są słomą. Obornik usuwany jest zgarniaczami łańcuchowymi. Hodowcy rozważają w przyszłości budowę nowego obiektu.

Na razie wszystko jest na etapie dalekich planów. Jeśli zdecydujemy się na inwestycję, to jednym z wariantów jest budowa nowej obory dla krów mlecznych. Możemy także pozostać z obecnym pogłowiem i oborą, a zainwestować w produkcję żywca wołowego. Wszystkie urodzone w gospodarstwie byczki sprzedajemy, a moglibyśmy opasać je do wagi ciężkiej. Przy takim rozwiązaniu musielibyśmy wybudować dla nich oborę. Wariant z opasami byłby mniej kosztowny i pracochłonny niż zwiększanie produkcji mleka – wyjaśnia Adam Tyma.

Co wpływa na opłacalność produkcji?

r e k l a m a

Od końca kwietnia do później jesieni bydło w gospodarstwie Tymów jest wypasane. W okresie pastwiskowym krowy otrzymują siano, sianokiszonkę i niewielką ilość paszy treściwej wraz z witaminami i minerałami. Hodowcy kupują gotową mieszankę granulowaną niezawierającą GMO. W okresie zimowym dawka mieszanki treściwej jest zwiększana. Oprócz niej krowy otrzymują także kiszonkę z kukurydzy i sianokiszonkę.

W bieszczadzkich warunkach wypas pastwiskowy jest najtańszym i najbardziej uzasadnionym sposobem żywienia krów. Pierwszy pokos zbieramy 19 maja, co w naszej okolicy jest dobrym wynikiem. Drugi częściowo jest zakiszany. Pilnujemy, by zebrać co najmniej 300 balotów sianokiszonki – mówi hodowca.

Hodowcy przy grodzeniu pastwisk stosują pastuch elektryczny.

Takie rozwiązanie spełnia podwójną rolę. Po pierwsze, utrzymuje bydło na danej działce, a po drugie, zabezpiecza przed atakiem drapieżników takich jak wilki i niedźwiedzie. Innym elementem zabezpieczenia zwierząt przed atakiem dzikich zwierząt jest pozostawianie rogów u wszystkich krów, aby mogły się bronić – mówi Aleksander Tyma.


Fot. Józef Nuckowski
  • Wszystkie pasze zadawane są ręcznie

Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia roczna wydajność wynosi około 6 tys. kg mleka od sztuki.

Staramy się jak najtaniej produkować mleko. Utrzymujemy bydło simentalskie, które bardzo dobrze wykorzystuje pastwiska i dzięki temu obniżamy koszty żywienia zwierząt. Poprzez zastosowanie profilaktyki udaje nam się także skutecznie ograniczać zabiegi weterynaryjne, co też obniża koszty produkcji. W tym celu wybieramy preparaty firmy Over Agro. Zawsze po wycieleniu stosujemy pójło VIPover Drink oraz wysoce przyswajalne wapno Calbal Plus. Ponadto podajemy krowom bolusy – Invosept przygotowujący krowy do wycielenia oraz Metrisept wspomagający oczyszczenie i regenerację macicy po porodzie – mówi Adam Tyma.
Adam Tyma od około 3 lat inseminuje swoje bydło.


Fot. Józef Nuckowski
  • Hodowcy uważają, że mleko krów rasy simentalskiej jest doskonałym surowcem do produkcji serów twardych

Mieszkamy w miejscu, z którego wszędzie mamy daleko. Inseminator przyjeżdżał do nas z Leska, do którego mamy prawie 40 kilometrów. Ciężko było więc o terminowe zabiegi. Gdy tylko nadarzyła się okazja ukończyłem kurs inseminatora. Dziś sam więc inseminuję i sam zamawiam nasienie buhajów. Wybierając je, zwracam uwagę na parametry mleka, budowę wymienia i zdrowotność nóg – mówi pan Adam.

Józef Nuckowski
(Fot. główne: Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody