Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Skwar sprzyja kwasicy

Skwar sprzyja kwasicy
Polskie mleko
Data publikacji 28.06.2017r.

W okresie wysokich temperatur, bardzo często możemy zaobserwować sytuację, gdy krowy stają się apatyczne, szybką oddychają (ponad 60 oddechów na minutę), a pod pyskiem na skutek ślinotoku widoczne są kałuże śliny. To nic innego jak reakcja na przegrzanie organizmu.

r e k l a m a

Kapanie śliny z pyska oznacza mniej śliny w żwaczu i mniejsze buforowanie jego pH. Ponadto, podczas dyszenia następuje zwiększone usuwanie dwutlenku węgla. Tym sposobem krowa pozbawia się dwuwęglanów i nie ma wówczas z czego tworzyć soli węglanowych – najważniejszego elementu buforującego śliny. Na domiar pocenie się wyprowadza z organizmu elektrolity (potas i sód). To wszystko sprawia, że produkowana w warunkach stresu cieplnego ślina przestaje dobrze buforować żwacz.


Mniej śliny, mniejsze przeżuwanie oraz utrata elektrolitów powodują, że krowy wybierają z dawki pasze treściwe. Instynktownie bowiem rezygnują z pobierania włóknistych pasz objętościowych, zawierających włókno, których trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmie. Wybieranie z dawki pasz treściwych to czynnik, który sprzyja powstawaniu subklinicznej kwasicy. Pamiętajmy, że latem sortowanie TMR-ujest bardziej prawdopodobne z uwagi na to, że często montowane nad stołem paszowym wentylatory wysuszają mieszaninę, stwarzając właśnie większą możliwość jej sortowania.

Zmęczenie upałem powoduje, że krowy rzadziej podchodzą do stołu paszowego. To oznacza, że na jeden odpas jedzą więcej, co zawsze sprzyja kwasicy. W stresie cieplnym, nawet o 3 godziny dziennie skraca się też czas leżenia krowy, a tym samym skraca się czas przeżuwania, co również zwiększa oczywiście ryzyko pojawienia się kwasicy.

Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Agrihandler Demo Tour 2021 - odsłona 1: Polanowice"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody